Tržište rabljenih: BMW-ovi automobili se najčešće oštećuju, a Škoda se najviše krade

Donosimo pregled tržišta rabljenih automobila u prošloj godini te pet zanimljivih činjenica koje su se probile u prvi plan.

U suradnji s IT tvrtkom CarVertical, koja je nedavno objavila godišnje izvješće sa statističkim podacima za automobilsku zajednicu, doznajemo koji se automobili najčešće oštećuju, kojima se skida kilometraža i sl.

Najčešće su oštećeni BMW automobili

Podaci o oštećenjima su impresivni: sva izvješća zajedno dosežu štetu u iznosu od 3.282.580.416 eura.

A BMW automobili su na vrhu liste po oštećenjima – 47.8% svih BMW-a na tržištu je oštećeno. Podaci o novijim vozilima stvaraju još lošiju sliku o BMW-u. Čak 52% BMW-a proizvedenih nakon 2010. godine je oštećeno.

S druge strane, samo 29.5% Fiat automobila je bilo na popravku limarije.

18.5% svih provjerenih automobila ima skidanu kilometražu

Vraćanje kilometraže jedan je od najčešćih načina na koji se varaju kupci automobila.

18.5% svih izvješća iz prošle godine pokazalo je znakove krivotvorenja mjerača kilometara. Brojčano gledano, to je 7.112.444.874 ukupno vraćena kilometra na provjerenim vozilima.

Rekorder je Mercedes E klase kojem je kilometraža skinuta sa 845.033 na 259.843 km.

Škoda Octavia je omiljena među kradljivcima

Najbolji način za izbjegavanje ukradenih automobila jest provjera povijesti automobila. Pritom imajte na umu kako je uslijed nestašice novih automobila tržište rabljenih u procvatu, a ponuda se nadomješta upravo automobilima sumnjivog porijekla.

Prošle su godine u ovoj aplikaciji generirana 672 izvješća o automobilima koji su označeni kao ukradeni. Podaci pokazuju da se najčešće krade Škoda Octavia, s 38 ukradenih vozila.

Vjerovali ili ne, prema ovim podacima vjerojatnost krađe Octavije je 3.75 puta veća nego krađa BMW-a serije 3.

Omiljeni BMW, Volkswagen i Audi

BMW, Volkswagen i Audi su najpopularniji proizvođači automobila. Ove tri marke zajedno čine 13% svih automobila provjerenih na platformi.

BMW serije 3 favorit je među kupcima, a na njega se odnosi oko 5% svih CarVerticalovih izvješća.

VW Passat i Audi A4 slijede ga u stopu, dok se modeli drugih proizvođača pojavljuju tek pri kraju liste prvih 15.

Drugi popularni modeli automobila na ovoj listi su BMW serije 5, VW Golf, Audi A6, Škoda Octavia, Mercedes-Benz E klase, Opel Astra, Mercedes-Benz C klase, Ford Focus, Audi A3, BMW X5, Škoda Superb i BMW serije 1.

Najpopularniji francuski auto je Renault Megane na 17. mjestu, najtraženiji “Japanac” je Nissan Qashqai (23), a najtraženiji korejski auto Hyundai Tucson na 65. mjestu.

BMW je najstariji od svih provjerenih automobila

Broj starijih BMW automobila veći je od gotovo bilo kojeg drugog auta. 40.4% BMW auta koji su provjeravani aplikacijom je proizvedeno između 1990. i 2010. godine.

Istovremeno, za VW i Audi ti brojevi iznose samo 14.6% i 20%.

Pritom je postotak starijih automobila još niži kod proizvođača kao što je Citroën – samo 10.9%, piše Index.hr.

(TIP/Foto: 123RF,carVertical)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.