“Volkswagen” ukida “Passat”

Njemački proizvođač automobila ” Volkswagen” prekinuo je proizvodnju “Passata”, limuzine za evropsko tržište, piše britanski “Autocar”.

Razlozi za ovu odluku su, prema pisanju ovog lista, snažnija prodaja “Passata” karavan i postojanje slično pozicioniranog “Arteona”.

Vijesti o tome da će ” Volkswagen” ukinuti “Passat” limuzinu u Evropi se pojavljuju od 2020. godine. Očekivalo se, međutim, da će se to desiti 2023. godine, ali ove najnovije vijesti znače da je njemački proizvođač automobila izmijenio predviđeni vremenski okvir.

Kompanija je najavila i kraj “Passata” u SAD, a tamošnji “2022 Passat” ograničene serije /2022 Passat Limited Edition/ označava kraj proizvodnje u Americi.

Model devete generacije “Passata” za 2023. godinu će biti napravljen na bazi unaprijeđene MKB platforme. Sa ovim najnovijim razvojem, deveta generacija će biti dostupna isključivo kao karavanski model kada stigne na Stari kontinent.

“Passat” je bio dostupan kao limuzina i karavan od 1973. godine kada je lansiran originalni model.

Prema nekim nagađanjima prekid proizvodnje “Passata” pripremiće put budućem modelu “Aero B.” Taj potpuno električni model je trenutno u razvoju, a očekuje se da će “Aero B” stići i kao limuzina i kao karavan. “Aero B” je navodno samo radni naziv modela.

(TIP/Srna)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.