Tri faze u vezi kroz koje svaki par mora proći prije braka

Svaka veza, odnosno svaki par prolazi kroz faze koje na kraju mogu, ali i ne moraju dovesti do braka.

Vjenčanje je za one koji ga žele lijep i poseban događaj u životu, prilika za ostvarenje snova iz djetinjstva, zabava za obitelj i prijatelje…

Međutim, i razvod postaje sve češća pojava. Znakove je li vaša veza zrela za brak moguće je provjeriti i prije nego počnete planirati veliki dan. Naime, postoje tri faze kroz koje svaka veza mora proći prije odluke o vjenčanju. U nastavku provjerite kako vam ide ili, ako ste već u braku, jeste li ih sve odradili.

Tri faze ljubavi kroz koje par mora proći prije vjenčanja:

1. Romantična faza

Na početku veze preplavljeni smo hormonima koji povećavaju osjećaj zadovoljstva, motivaciju, povjerenje, privrženost, seksualno uzbuđenje, privlačnost… Istovremeno smanjuju tugu, strah i dosadu.

Radi se o fazi zaljubljivanja u kojoj vjerujemo da smo pronašli svoju srodnu dušu i da ništa ne može poći po zlu. Mnogi ljudi baš u ovoj fazi donose odluke o braku i prosidbi, međutim ponekad je dobro stati na loptu jer u ovoj fazi naš pogled na partnera je donekle iskrivljen zahvaljujući ružičastim naočalam kroz koje u ovoj fazi gledamo na svijet.

2. Faza borbe za moć

Nakon nekoliko mjeseci ili godinu, dvije dolazi do sljedeće faze – borbe za moć. Kemikalije nestaju i mi polako (ili iznenada) počinjemo uviđati da naš partnet zapravo nije savršen.

Iako neki odluče učiniti sve kako bi partnera vratili u fazu s početka veze, to je njegovo pravo ja, povratka nema, a vi ste samo ostali bez ružičastih naočala. Sada se samo nameće pitanje je li osoba koju upoznajete u ovoj fazi, osoba s kojom se možete zamisliti ostatak vašeg života.

3. Faza zrele ljubavi

Jednom kada bez ružičastih naočala upoznamo partnera i on nam se svidi onakav kakav je, veza ulazi u treću fazu – fazu zrele ljubavi. U toj fazi donijet ćete konačnu odluku o vjenčanju, a na brak ćete početi gledati kao na nešto što ima ozbiljniju ulogu od dana sreće i veselja za obitelj i prijatelje.

Shvatit ćete da je brak odnos u kojem ćete nastaviti zajedno rasti. Čak će i sukobi biti prilike za rast i učenje. Partner će vam postati saveznik u nastojanju da ostvarite svoje potencijale.

Dakle, jednom kada uđete u ovu fazu, fazu u kojoj je vaš odnos zreo, zdrav, u kojem više nema ružičastih naočala, u kojem znate i volite svaku prednost i manu osobe s kojom ste u vezi – vrijeme je za brak. Naravno, ako je brak nešto što želite, piše Zadovoljna.hr.

(TIP/Foto: Shutterstock)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.