U Tuzli održana Druga konferencija o golf turizmu u Bosni i Hercegovini „Uloga i značaj golfa u razvoju sportskog turizma“

Imajući u vidu prisutni trend brige o vlastitom zdravlju kroz sportsku aktivnost, sve veći broj turista na turističkom putovanju traže sadržaje koji će njihov boravak učiniti aktivnim. To dovodi i do oblikovanja posebnog segmenta turizma – sportskog turizma. U takvoj orijentaciji razvoja turizma posebno mjesto zauzima golf, koji se iz elitnog sporta razvija u sport pristupačan sve većem broju ljudi i postaje motivirajući faktor jednog segmenta turističkog tržišta. Golf turizam u svjetskim je razmjerima u stalnom porastu pa ga je stoga, kao takvog, bilo potrebno izdvojiti i posebno razmotriti kao turistički potencijal Tuzle i Tuzlanskog kantona.

U odnosu na takav trend u turizmu Golf klub Tuzla je u saradnji sa Turističkom zajednicom Tuzlanskog kantona organizirao Drugu konferenciji o golf turizmu u Bosni i Hercegovini pod nazivom „Uloga i značaj golfa u razvoju sportskog turizma“. Konferencija je organizirana u okviru projekta Tuzla savremena turistička golf destinacija, a kojeg finansira Grad Tuzla.

Izlagači na konferenciji su bili istaknuti stručnjaci iz oblasti sporta, turizma i marketinga. Na temu “Značaj i uloga sportskog turizma” izlaganje je održao prof. dr. Džemal Huremović sa Fakulteta za tjelesni odgoj i sport, a izlaganje na temu “Marketing u golf turizmu i promociji turističkih golf destinacija” održala je prof. dr. Ermina Mustafić sa Ekonomskog fakulteta. Direktor Turističke zajednice Tuzlanskog kantona Miralem Mešković održao je izlaganje na temu “Uloga turističkih zajednica u promociji sportskog turizma i podizanju kvalitete turističke ponude Tuzle i Tuzlanskog kantona”, a predsjednik Golf kluba Tuzla prof. dr. Asim Pandžić, izlaganje o temi “Tuzla savremena turistička golf destinacija”.

Učesnici konferencije bili su predstavnici gradskih i općinskih turističkih zajednica iz Tuzlanskog kantona, sportskog saveza Grada Tuzla i sportskog saveza Tuzlanskog kantona, akademske zajednice Univerziteta u Tuzli, razvojne agencije Nerda, ekoloških saveza, OSC-a, društva pedagoga tjelesnog odgoja i mnogi drugi gosti iz oblasti privrede, sporta i turizma sa područja Tuzlanskog kantona.

Konferencija je imala za svrhu informiranje predstavnika relevantnih institucija i organizacija iz oblasti turizama i sporta, od kantonalnog do lokalnog nivoa, o važnosti sportskog turizma kao jednog od segmenata turističke ponude, te edukacija sve relevantnih turističkih i sportskih radnika o golf turizmu kao jednom od najkonkurentnijih i najprofitabilnijih oblika turizma u svijetu. Organizacijom konferencije nastojalo se stvoriti pozitivna percepcija razvoja golfa u javnosti, koji ima uticaj i na razvoj sportskog turizma u Tuzli i Tuzlanskom kantonu.

Na konferenciji je zaključeno da je neophodna sistemska podrška u razvoju golf turizma kao posebnog segmenta turističke ponude Tuzle i Tuzlanskog kantona koji će privući veći broj turista, omogućiti razvijanje i drugih oblika turizma, ugostiteljstva, hotelijerstva te će produžiti turističku sezonu.

(TIP)