Mala djeca mogu da čitaju vaše emocije, čak iako nosite masku

Mala djeca često znaju kako se neko osjeća, čak i ako ta osoba nosi masku, pokazalo je novo istraživanje.

Postojala je zabrinutost da maske za lice koje se koriste u školi tokom pandemije mogu da naškode razvoju mlađe djece, ali ovo istraživanje, objavljeno u „JAMA Pediatrics“  ukazuje na to da djeca prepoznaju emocije kao što bi to mogla i kada neko ne nosi masku, piše CNN.

Za ovu studiju, istraživači iz Univerzitetske bolnice u Lozani u Švicarskoj pokazali su 90 slika grupi od  300 djece uzrasta od tri do šest godina. Fotografije su prikazivale glumce koji su izražavali radost, bijes ili tugu. Na polovini slika glumci su nosili maske.

Od njih je zatraženo da ili imenuju emociju, pokažu na karticu koja prikazuje emotikone sa ovim emocijama, kažu istraživaču da ne znaju odgovor ili kažu da žele da napuste eksperiment.

Djeca su dala većinu tačnih odgovora i bila su u stanju da upare emocije sa slikom na kartici skoro identičnom brzinom, bez obzira da li je osoba na slici nosila masku ili ne.

Ona su opisivala ispravnu emociju u više od 70 posto slučajeva kada je glumac bio bez maske i to su shvatili u više od 67 posto slučajeva kada je figura nosila masku. Što su djeca bila starija, više tačnih odgovora su davala.

Oko četvrtina predškolaca teže je razlikovalo tugu od ljutnje, a oko 21 posto je povremeno miješalo radost sa ljutnjom ili tugom.

Ashley Ruba, stručnjak za razvojnu psihologiju u Laboratoriji za dječije emocije na Univerzitetu Wisconsin-Madison, nije bila povezana sa ovom studijom, ali je radila sličan posao tokom pandemije. Rekla je da je u svom radu vidjela slične rezultate.

„Čak i sa maskama koje se nose, mala djeca vjerovatno i dalje mogu da prave razumne zaključke o emocijama drugih ljudi“, rekla je Ruba.

„Volim da istaknem da lice nije najvažnije sredstvo za pokazivanje naših emocija, to je samo jedno od sredstava. Takođe koristimo glas, imamo držanje tijela, imamo druge vrste kontekstualnih tragova koje djeca i odrasli mogu da koriste da bi shvatili kako se ljudi osjećaju“.

Ona je dodala da je za obradu jezika važno da djeca nauče da čitaju sa usana, ali je iz istraživanja jasno da maska neće naštetiti razvoju djeteta.

„Rizici od zaraze Covidom zbog nenošenja maske vjerovatno će nadmašiti svaki mali problem u komunikaciji koji bi djeca mogla da imaju“, rekla je ona.

Kao razvojni psiholog, ona smatra da postoji mnogo više aspekata pandemije koji mogu da naškode razvoju djeteta, kao što je društvena izolacija koju su imali kada su morali da ostanu kod kuće i pohađaju časove online, pa se nisu družili sa svojim vršnjacima.

„Maske su vjerovatno na dnu liste stvari koje treba da vas zabrinjavaju“, rekla je ona.

(TIP/Izvor: N1/Foto: Shutterstock)