Stručnjaci objasnili kako se mijenjaju prijateljstva nakon što ljudi dobiju djecu

Kad dobijete bebu, možete očekivati ​​mnoge neobične i čudesne stvari koje će se dogoditi u vašem životu. Ali ono što bi vas moglo iznenaditi je da ponekad vaši odnosi s najbližima mogu patiti zbog tog velikog događaja u vašem životu.

Razmišljate o tome da će se odnos s partnerom mijenjati, ali malo tko razmišlja da se neke promjene mogu dogoditi i u odnosima s prijateljima nakon što dobijete bebu. Prije nego što za to okrivite svoje hormone i pretpostavite da je sve u vašoj glavi, imajte na umu da se to ne događa samo vama.

Radi se o uobičajenim promjenama

“Za očekivati ​​je da će se prijateljstva promijeniti, jer je sve to dio razvoja osobe”, kaže za Romper Beverley Andre, licencirana bračna i obiteljska terapeutkinja. “Vi postajete roditelj, a vaš prijatelj postaje prijatelj osobe koja postaje roditelj, a to nije uvijek lako. Bit će potrebno mnogo strpljenja jer je to ozbiljan proces učenja.”

Ovo su neki od mogućih razloga što se prijateljstva mijenjaju nakon rođenja djeteta:

Vaša prijateljica se možda bori s neplodnošću

Iako biste možda željeli biti doživotni prijatelji, važno je shvatiti da neka prijateljstva i nisu zauvijek. “Kad dobijete bebu, ulazite u potpuno novi svijet; neki od vaših prijatelja će ići dalje s tobom, a neki neće”, kaže Chloe Ballatore, stručnjakinja za odnose i komunikaciju.

“Često će se povući žene koje ne mogu imati ili ne žele imati djecu.” Može biti previše bolno gledati njihovu prijateljicu kako uživa u novom životu i bebi, a iako bi mogli biti sretni zbog vas, to može uzrokovati hlađenje prijateljskog odnosa.

Vaši prijatelji vam možda daju prostora

Možda se udaljila ne da bi se distancirala, već da bi vam jednostavno dala prostora koji vam je potreban da se prilagodite svom novom životu. Ipak, čak i ako imaju najbolje namjere, povlačenje kako se ne bi osjećali pod pritiskom (ali bez objašnjenja zašto), može prouzrokovati teške osjećaje.

Evo što možete poduzeti da ponovno učvrstite odnos:

Prilagodite vlastita očekivanja

Promjena je, kako kažu, jedina konstanta u životu. Ipak, teško je kada se to dogodi u prijateljstvu. “Započnite promatrati tu promjenu iz svoje perspektive”, kaže dr. LaToya S. Gilmore, licencirana profesionalna savjetnica.

“Promjena ne mora nužno značiti da je sve izgubljeno, to je jednostavno pokazatelj da su stvari drugačije i da treba napraviti prilagodbe.” A budući da je promjena uvijek neizbježna, trebali biste pokušati biti otvoreni za prihvaćanje tranzicije.

Odvojite malo vremena samo za sebe i prijatelje

Kao prvo, ne morate se ispričavati za provođenje vremena sa svojom bebom i prilagodbu novom načinu života. Svaki pravi prijatelj će to razumjeti. Ipak, ne bi bilo loše s vremenom pokušati uklopiti neko druženje koje ne uključuje vaše dijete, kad to bude moguće.

Što god da je razlog, osjećaj da vam se prijatelj udaljava, dok proživljavate neke od najposebnijih trenutaka u životu, može biti bolan. Prije nego što dopustite da razdvojenost trajno ošteti vaše prijateljstvo, pokušajte prvo porazgovarati. Ni ove promjene ne moraju biti loše i možda pronađete neki novi sistem funkcioniranja koji će vam se s vremenom pokazati kao nova razina odnosa koji ćete prigrliti lakše nego što vam se u tom trenutku čini, piše Index.hr.

(TIP/Foto: Unsplash)