Protestni skup podrške rudarima ispred Uprave rudnika Kreka u Tuzli

Na hiljade građana u Tuzli, Zenici, Kaknju i Brezi okupilo se u petak kako bi pružili podršku rudarima koji se već nekoliko dana bore za svoja prava.

Više od hiljadu građana i rudara Tuzle okupilo se  ispred direkcije Rudnika uglja Kreka u Tuzli.

“Ako je rudarima mrak, neka onda bude svima”, poruka je građana Tuzle.

Uz paljenje 101 baklje, skandiranja i poruka podrške, građani Tuzle pokazali su solidarnost s rudarima.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika Federacije BiH, izrazio je zahvalnost građanima na podršci.

“Ovaj skup nam je od velikog značaja, s obzirom na to da vidimo da su građani uz nas, ali, nažalost, nisu nadležni. Građani su naše blago koje ne bismo dali nikome. S druge strane, mi smo potpuno spremni da pokrenemo sve proizvodne kapacitete i to želimo. Ali kroz radnički neposluh želimo nadležne uvjeriti da se situacija u kojoj se mi nalazimo mora ozbiljno posmatrati”, rekao je Husić.

Predsjednik sindikata rudara Rudnika mrkog uglja Zenica Elvedin Avdić kazao je za AA da je odziv na protestima u Zenici, Kaknju i Brezi bio veliki te se zahvalio građanima na podršci.

“Mi ne odustajemo od naših zahtjeva, svih sedam rudnika. Znači nam mnogo i podrška građana. Vidjela je javnost ko od koga zavisi. Evo ako može Elektroprivreda bez rudnika, mi ćemo se izgleda svakako iseliti iz ove države. Ako može Elektroprivreda bez rudnika, eto im rudnici nek ih pozatvaraju, ali moraju nama platiti staž što nam nisu platili i Elektroprivreda i Vlada. A meni je drago da je narod u BiH konačno shvatio ko je od koga zavisan i da bez rudnika ne može. Ako se naše lampe pogase, pogasit će se sve u BiH”, kazao je Avdić.

Rudari su danas ponovo izašli na ulice tražeći svoja prava nakon što je Elektroprivreda BiH odbila prihvatiti sporazum koji su postigli s resornim ministarstvom.

Zaposleni u sedam rudnika u FBiH koji posluju u okviru koncerna Elektroprivreda, između ostalog, traže stavljanje van snage spornih pravilnika, smjenu generalnog direktora Elektroprivrede i direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog preduzeća te utvrđivanje minimalne plate u rudarstvu u iznosu 1.000 KM.

U rudnicima koji posluju u okviru Elektroprivrede BiH obustavljena je proizvodnja u svim pogonima.

(TIP/Izvor: Anadolija/Federalna.ba/Dino Durmić)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. [url=https://arusak-attestats.ru/]http://arusak-attestats.ru[/url] - Можно ли купить аттестат – путь для вашему перспективам. На нашем сервисе вы сможете без труда и быстро…