Video/Foto: Rudari u sedam rudnika obustavili rad; Protest ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu

U Sarajevu je počeo protest rudara Federacije BiH. Povod za proteste je aktuelna situacija u rudnicima u vezi sa najavljenom primjenom novih pravilnika o radu i radnom učinku, a razlozi mnogo dublji. Sindikati traže uvezivanje radnog staža radnicima u rudnicima, realiziranje sporazuma u vezi sa smanjenjem broja uposlenih,kontrolu utvrđivanja kaloične vrijednosti uglja od čega zavisi cijena iskopane tone, te minimalnu plaću u oblasti rudarstva od 1.000 KM.

“Mi nećemo se vraćati odozgo, mi povratka nemamo, ako oni imaju nekoga da im džaba radi mi ćemo se vratiti svojim kućama”, rekao je Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata RMU Zenica.

Povod za proteste je aktuelna situacija u rudnicima, u vezi sa najavljenom primjenom novih pravilnika o radu i radnom učinku, za početak u Rudniku Kreka.

“Očito je gospoda sjela pa vidjela, hajmo mi gdje je najveće ako tu uspijemo onda ćemo uspjeti svugdje”, navodi Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudnika Kreka.

Sindikatima sporni pravilnici, tvrde, donešeni su jednostrano i zato traže:

“Bezuslovno stavljanje van snage robovlasničkih akata u vidu Pravilnika o radu i Pravilnika o radnom učunku, potpuno poštivanje i primjena kolektivnog ugovora koji je na snazi sve do 31.marta 2022.godine”, istakao je Sinan Husić, predsjednik UO Saveza samostalnih sindikata radnika rudnika uglja FBiH.

Iz Elektroprivrede kratak odgovor:

“Za donošenje Pravilnika o radu i Pravilnika o radnom učinku nije potrebna saglasnost Sindikata. Donošenje Pravilnika o radu i Pravilnika o radnom učinku je obaveza i pravo poslodavca uz konsultacije sa Sindikatom, a što je definisano Kolektivnim ugovorom iz oblasti rudarstva.Obaveza obavljanja konsultacija sa Sindikatom nije isto što i davanje saglasnosti, ali ne sprečava donošenje istih.”

U zajedničkom pismu upućenom Upravi vladajućeg Društva i nadležnom Federalnom ministarstvu, direktori rudnika tvrde da je trenutna kriza posljedica šestomjesečne blokade procesa restrukturiranja rudnika iza koje stoje rudnički sindikati, te da ta situacija neminovno vodi ka stečaju u rudnicima. Ističu da, uz poremećaje u elektroenergetskom sistemu, ekonomiji i privredi, to može izazvati i socijalne probleme. Rudarski sindikati, pak, za sve krive Upravu vladajućeg Društva i rudnika.

“Iz tog razloga mi zahtijevamo smjenu generalnog direktora EP BiH gospodina Admira Andelije i svih direktora udnika uglja u sastavu koncerna”, dodaje Husić.

Oglasio se i Sindikat elektroenergetskih radnika Federacije. Ne ističući ko je i koliko odgovoran za krizu u rudnicima, pozivaju sve strane na dijalog i odgovorno ispunjavanje svih preuzetih obaveza u procesa restrukturiranja rudnika.To je, navode u saopćenju, jedini način za sprečavanje pokretanja stečaja u rudnicima i daljnjeg urušavanja sektora rudarstva u Federaciji BiH. U ovom trenutku svi su svjesni posljedica krize u rudnicima, ali komprmisa ni na vidiku.

Zenički rudari jutros nisu sišli u jamu, a obustavom proizvodnje iskazali su radnički neposluh – potvrdio je direktor Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica Isad Turalić.

-Rudari žele ići na današnji protest u Sarajevo pa jutros u 7 sati nisu sišli u jame. Stupili su u radnički neposluh pa je proizvodnja obustavljena, kao i u svim drugim rudnicima. Na snazi je inspekcijski pregled, kako to i nalaže Zakon o rudarstvu – istakao je Turalić za Fenu.

Rudari dva preostala zenička jamska pogona, “Raspotočje“ i “Stara jama, autobusima će krenuti na protest u organizaciji Samostalnog sindikata radnika u rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine koji počinje 11.00 sati ispred zgrade Vlade FBiH.

Na protestu će sudjelovati rudari svih sedam rudnika iz Koncerna Elektroprivreda BiH.

-Upravo se spremamo da krenemo. Ići će nas četiri autobusa, ali zbog velikog interesa možda naručimo još jedan. Računam da će nas iz Zenice krenuti između 250 i 300. Što se tiče radničkog neposluha, ne mogu procijeniti koliko će trajati. Mi idemo i ne vraćamo se dok ne ostvarimo svoje ciljeve. Vratit ćemo samo žene i invalide, a mi ćemo ostati – najavio je predsjednik Sindikata ZD RMU Zenica Elvedin Avdić.

“Što se tiče radničkog neposluha, ne mogu procijeniti koliko će trajati. Mi idemo i ne vraćamo se dok ne ostvarimo svoje ciljeve. Vratit ćemo samo žene i invalide, a mi ćemo ostati”, najavio je predsjednik Sindikata ZD RMU Zenica Elvedin Avdić.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Amela Pokvić/bhrt.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.