EU namjerava harmonizirati trajnost važenja certifikata o vakcinaciji

Evropska komisija namjerava da uskladi trajnost važenja certifikata o vakcinaciji protiv Covid-19, uključujući i efekte treće doze, izjavila je evropska povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides u ponedjeljak, u jeku rekordnih cifri zaraženih u nekim državama članicama EU.

– Potpuno sam svjesna urgentnosti trenutka, i to je razlog što Evropska komisija radi s krajnjom urgentnošću na jačanju koordinacije poteza, uključujući i dužinu važenja i ulogu treće doze u kampanji vakcinacije – poručila je ona evropskim poslanicima u Strasbourgu.

Austrija je danas postala prva zemlja u zapadnoj Evropi koja je ponovo uvela lockdown od pokretanja kampanje vakcinacije, zatvarajući prodavnice koje nisu od ključnog značaja, barove i kafiće dok broj zaraženih bukti širom svih sprektara društva drugu uzastopnu zimu u dubokom zamrzavanju kontinenta.

Kyriakides je kazala da su rasprave s državama članicama o COVID certifikatu u toku, i da izvršni organ bloka namjerava iznijeti prijedloge u ovoj sedmici.

– Odlučni smo da odvratimo trenutni val i također smo svjesni da trebamo poslati jasne, koherentne poruke našim građanima – izjavila je evropska povjerenica, prenosi Reuters.

(TIP/Fena/Foto: pixabay.com/viarami/Ilustracija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Искали где [url=https://el-gusto.ru/]купить копию Аирподс ПРО[/url]? Наилучшие беспроводные наушники в Москве и области. Реплика оригинальных AirPods с активным шумоподавлением со…

  2. Искали где [url=https://el-gusto.ru/]копия Airpods PRO[/url]? Лучшие беспроводные наушники в Москве и области. Копия оригинальных AirPods с активным шумоподавлением всего за…