Apple ubrzano radi na razvoju automobila, poznati prvi detalji

Najnovije informacije govore da Apple doista radi na razvoju automobila.

Appleov razvoj automobila, poznat pod imenom Apple Car, nešto je o čemu se govori sad već godinama a da nitko nije vidio ni najmanji opipljivi dokaz. A takvu priču sada nastavlja Bloomberg izvještavajući kako je Apple odlučio projekt razvoja drastično ubrzati. Također, fokus je sada na tehnologiji autopilota, odnosno samostalnoj vožnji najviše razine.

Američki mediji napominju kako je Apple krenuo u dva smjera. Prvi je prihvaćao mogućnost djelomično autonomne vožnje na razini radarski navođenog tempomata i držanja vozne trake, a drugi ide na potpuno autonomno upravljanje i sustav autonomne vožnje razine 4, a možda i 5.

Podsjetimo, Rimac je još 2018. godine prezentirao C_Two s razinom 4 autonomne vožnje. Kako god, prema najnovijim informacijama, u utrku se uključio Apple i očekuje kako bi u rekordnom roku trebao razviti sustav autonomne vožnje. Prve procjene kažu da će mu trebati četiri godine, odnosno kako bi sustav za komercijalizaciju mogao biti spreman 2026. godine.

Takvo vozilo bi trebalo imati interijer uređen u stilu tzv. loungea s kružnim rasporedom sjedala i bez klasične vozačke pozicije s upravljačem. Stoga, ne uspije li razviti na vrijeme tu tehnologiju, neće moći lansirati ni odgovarajući auto. Zasad se na sve gleda s optimizmom, pa tako publikacija doznaje da je Apple napravio ključni korak u razvoju, kao i da je gotovo u potpunosti dovršen hardver koji će se koristiti u vozilu.

Pretpostavlja se da će tehnologija prvotno biti ugrađena u 69 Lexusovih prototipa koji su posljednjih godina vozili cestama kako bi dotjerali Appleovu tehnologiju sustava asistencije. Paralelno će se širiti odjel za razvoj zapošljavanjem novih inženjera, ali vjerojatno i kupovinom nekih gotovih rješenja. Bloomberg doznaje kako se Appleu već pridružio niz stručnjaka iz Volva, Daimlera i Karma automotive, pa i Tesle.

Tesla Motors je godinama daleko od sustava autonomne vožnje razine 5, Waymo je također zapeo u razvoju, a Uber Technologies je prodao svoj odjel razvoja, piše Bloomberg. Trenutno jedini koji je siguran da će uskoro imati spremne sustave autonomne vožnje su Rimac Automobili. Podsjetimo, Mate Rimac je ranije najavio kako će Zagrebom Robotaxi vozila proizvedena u Hrvatskoj samostalno prometovati već 2024. godine, piše Index.hr.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Познакомьтесь с новейшим обновлением приложения БК Олимп для Android, преобразующим ваш опыт в мире ставок! [url=https://olimp-bet-app.ru/]Бесплатно скачать Олимп[/url] доступны для…

  2. Познакомьтесь с свежим обновлением приложения БК Олимп для Android, преобразующим ваш опыт в мире ставок! [url=https://olimp-bet-app.ru/]Скачать бесплатно Olimp на андроид[/url]…

  3. Познакомьтесь с новейшим обновлением приложения БК Олимп для Android, изменяющим ваш опыт в мире ставок! [url=https://olimp-bet-app.ru/]Скачать Олимп бесплатно[/url] доступны сегодня…

  4. Познакомьтесь с новейшим обновлением приложения БК Олимп для Android, преобразующим ваш опыт в мире ставок! [url=https://olimp-bet-app.ru/]Скачать приложение Олимп на андроид[/url]…