Vlada TK podržala stambeno zbrinjavanje 87 mladih bračnih parova

Vlada Tuzlanskog kantona je u četvrtak dala i saglasnost na Odluku o odobravanju finansijskih sredstava korisnicima, iznosima i namjeni finansijskih sredstava u okviru Javnog poziva za odabir korisnika sredstava sa pozicije „Podrška mladima“ u 2021.godini. Za subvencioniranje kamata na kredite za stambeno zbrinjavanje mladih, subvencioniranje troškova mladima za smještaj i boravak djece u predškolskim ustanovama i za finansiranje i sufinansiranje projekata omladinskih udruženja Vlada TK i Ministarstvo za kulturu, sport i mlade osigurali su ukupno 240.000,00 KM. Programom subvencioniranja kamata za stambeno zbrinjavanje mladih bit će podržano 87 aplikanata čije su prijave ispunjavale uslove raspisanog javnog poziva. Također, Vlada će, subvencioniranjem troškova za smještaj i boravak djece u predškolskim ustanovama, podržati i 129 djece mladih bračnih parova. Osim navedenog, Vlada će podržati i 11 projekata omladinskih udruženja.

Više od 300.000 KM za predškolske ustanove u Kantonu

Data je  saglasnost na Odluku Ministarstva obrazovanja i nauke o utvrđivanju Kriterija za raspodjelu sredstava sa potrošačke jedinice „Predškolski odgoj i obrazovanje“. Od ukupno planiranih 304.500,00 KM, za nabavku didaktičkog materijala, planirano je 60.000 KM, za nabavku općih sredstava i učila 40.000, 00 KM, a za investiciona ulaganja, rekonstrukcije, izgradnje i dogradnje, 204.500,00 KM.

184.000,00 KM za sufinansiranje manifestacija kulture i izdavaštvo

Vlada Tuzlanskog kantona je  dala saglasnost na Odluku Ministra za kulturu, sport i mlade o odobravanju ukupno 184.000,00 KM korisnicima sredstava za sufinansiranje programa/projekata manifestacija kulture i programa/projekata izdavačke djelatnosti. Od ovog iznosa 165.000,00 KM se odnosi na sufinansiranje projekata manifestacija kulture, a 19.000,00 KM za projekte izdavačke djelatnosti. Komisija za odabir korisnika je konstatovala da od ukupnog broja aplikacija, njih 66 programa/projekata manifestacija kulture i 17 programa/projekata izdavačke djelatnosti ispunjavaju uslove, te je u skladu sa vrednovanjem predložila iznose za sufinansiranje programa/projekta.

Kapitalnim ulaganjima posebna pažnja posvećena i pravosudnim institucijama

Vlada je, u skladu sa ranije donesenim Programom rasporeda sredstava sa potrošačke jedinice Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava za 2021. godinu, donijela odluke o odobravanju sredstava za kapitalne projekte u kantonalnim ustanovama i institucijama. Investicije usmjerene prema pravosudnim institucijama pokazuju koliko Vlada Tuzlanskog kantona posvećuje pažnje ovoj oblasti. Sa danas odobrenih 138.835 KM, ukupna izdvajanja za kapitalne investicije u pravosudnim institucijama i ustanovama iznose 585.095 KM. U oblasti kulture odobreno je 44.080 KM za JU Muzej istočne Bosne, od čega je 30.000 namijenjeno za građevinske radove na započetoj rekonstrukciji zgrade. Ovim su ukupna izdvajanja za ovu ustanovu kulture povećana na 180.000 KM. Također, za  JU Narodno pozorište Tuzla je, za potrebe unutrašnjih radova, danas odobreno 26.000 KM. Za nabavku uređaja za klimatizaciju Velike sale JU BKC Tuzla odobreno 7.000,00 KM, a za zamjenu vrata na objektu 6.000,00 KM je odobreno JU Arhiv TK. JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja je za zamjenu stolarije i rekonstrukciju WC-a odobreno 30.000 KM.Podsjećamo Vlada je rebalansom Budžeta i izmjenama Programa rasporeda sredstava sa potrošačke jedinice Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava za 2021. godinu ukupno planirana sredstva povećala za 1,4 miliona KM, čime su ukupna izdvajanja za kapitalne investicije dosegla 3,9 miliona KM.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. В сегодняшнем обществе финансовые трудности не редкость, и каждый человек может оказаться в ситуации, когда потребуется дополнительная финансовая помощь. На…

  2. В настоящей эпохе финансовые трудности встречаются часто, и каждый из нас может оказаться в ситуации, когда необходима дополнительная финансовая поддержка.…

  3. В настоящей эпохе финансовые сложности встречаются часто, и каждый из нас может оказаться в ситуации, когда необходима дополнительная финансовая поддержка.…