NS BiH i Grad Tuzla: Stadion Tušanj dobija najsavremeniji travnati teren

Gradonačelnik Tuzle, sa saradnicima, sastao se u srijedu sa predstavnicima Nogometnog saveza BiH, Nihadom Hodžićem, direktorom sektora za administraciju i Azmirom Husićem, članom Izvršnog odbora NSBiH, te predstavnicima Upravnog odbora FK Sloboda Tuzla.

Tema sastanka je bila planska izgradnja/rekonstrukcija Gradskog stadiona Tušanj, u okviru projekta Nogometnog saveza BiH, koji za cilj ima rekonstrukciju glavnih stadiona u Bosni i Hercegovini. Naime, kako bi stanje nogometnih terena podigli na zadovoljavajući nivo,  Nogometni savez BiH osmislio je Projekat potpune rekonstrukcije glavnih terena Premijer lige u narednom četvorogodišnjem periodu. Prema riječima Nihada Hodžića, predstavnika NSBiH, projekat je i usmeno verifikovam od strane UEFA-e.

Vrijednost projekta je oko 1 milion i 150 hiljada eura, uz učešće lokalne zajednice od oko 25 posto, istaknuto je na sastanku održanom u kabinetu gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića.

Gradonačelnik Imamović se zahvalio Nogometnom savezu BiH što je u prioritete stavio stadione u Tuzli, Mostaru i Banjaluci. ˝Posebno mi je važno što je u prioritetu Tuzla, jer na našem stadionu igraju dva premijerligaša. U objekat koji je vlasništvo Grada, Nogometni savez će investirati preko milion eura, uz učešće Grada od oko 25%. Mislim da je vrijeme da teren bude po najsavremenijim evropskim i svjejtskim standardima, a onda ćemo dalje investirati u postojeće tribine i, eventualno, u novu tribinu. Dug je put pred nama, radi se o velikom novcu i odredićemo red koraka, zajedno sa Gradskim vijećem Tuzla“, rekao je gradonačelnik.

Ovim projektom obuhvaćeno je 12 stadiona u BiH, među kojima je i Gradski stadion Tušanj, čija rekonstrukcija zajedno sa stadionima u Mostaru i Banjaluci bi trebala početi u proljeće 2022. godine.Između ostalog, bit će primjenjena ugradnja najsavremenijeg hibridnog sistema travnate podloge. Također je planirana ugradnja električnog grijanja terena za funkcionisanje terena u zimskim uslovima, te nabavka opreme za održavanje terena.

(TIP)