Usvojena odluka: Covid certifikati iz Srbije od utorka priznati u EU

Evropska komisija danas je usvojila četiri odluke kojima se potvrđuje da su certifikati o COVID-19 koje izdaju Gruzija, Moldavija, Novi Zeland i Srbija ekvivalentni EU digitalnom COVID certifikatu.

Kao rezultat toga, četiri zemlje će biti povezane sa sistemom EU, a njihovi COVID certifikati biće prihvaćeni pod istim uslovima kao i EU digitalni COVID sertifikat, saopćeno je iz Evropske komisije.

Istovremeno, četiri zemlje su se složile da prihvate EU digitalni COVID certifikat za putovanja iz EU u svoje zemlje.

„Drago mi je što vidim da broj zemalja koje žele da se pridruže sistemu EU nastavlja da raste. Današnjim odlukama, 49 zemalja i teritorija na pet kontinenata povezano je sa sistemom EU digitalnih COVID certifikata. Nastavljamo s našim naporima da ojačamo povjerenje putnika u sigurno putovanje unutar i izvan EU”, rekao je komesar za pravosuđe Didier Reynders.

Komesar za susjedstvo i proširenje, Olivér Várhelyi, kazao je kako donose dobre vijesti uoči ministarskog sastanka Istočnog partnerstva.

“Danas pozdravljam što su se Gruzija, Moldavija kao i Srbija pridružile našem sistemu digitalnih COVID sertifikata i radujem se što će se više naših suseda povezati što je pre moguće”, rekao je Varhelyi.

Četiri odluke Komisije usvojene danas stupaju na snagu 16. novembra 2021.

(TIP/Izvor: N1/Foto: Andreas SOLARO / AFP, Ilustracija)