Na insulinu svaki četvrti oboljeli od dijabetesa

Predsjednik Udruženja “Diabeta” Sandra Milošević rekla je da u Bijeljini, prema podacima iz prošle godine, 10.000 stanovnika boluje od dijabetesa, a svaki četvrti od njih je na insulinu.

Ona je navela da je, prema podacima iz prošle godine, u BiH registrovano 399.000 oboljelih od dijabetesa, te dodala da u svijetu godišnje od dijabetesa i komplikacija usljed tog oboljenja umre četiri miliona ljudi.

Milošević je rekla novinarima u bijeljinskom Domu zdravlja, gdje je održano predavanje o sprečavanju komplikacija dijabetesa, pravilnoj ishrani, fizičkoj aktivnosti i prevenciji covida 19, da je cilj Udruženja “Diabeta” da u BiH budu napravljeni pravi registri osoba oboljelih od dijabetesa.

“Postoji više vrsta – dijabetes tipa jedan koji nastaje kod djece i mlađih od 30 godina, koji se javlja naglo, dramatično i riječ je o autoimunom poremećaju. Neki osnovni simptomi su žeđ, stalna glad, zamor, problemi sa vidom i učestale infekcije”, navela je Miloševićeva i naglasila da je najvažniji simptom naglo mršavljenje.

Ona je rekla da je druga vrsta ovog oboljenja dijabetes tipa dva, koji je zastupljen kod 90 posto oboljelih, a dobija se nakon 40. godine.

“Međutim, veliki problem je što se ovaj tip sve češće javlja i kod djece i adolescenata, a sve zbog nezdravog stila života, odnosno zbog gojaznosti”, upozorila je Milošević i dodala da je veliki problem to što se ovaj tip teško otkriva, odnosno, lice dugo nosi simptome, a da ih ne prepoznaje.

Ona je naglasila da je zbog toga velika uloga preventivnih pregleda, kojima se bolest na vrijeme otkriva.

“Tu je i gestacijski dijabetes, odnosno povišen šećer u krvi koji se javlja kod trudnica, a prestaje po porođaju. Postoje još neki tipovi koji nastaju kod određenih upala”, rekla je Milošević i dodala da je osnovni faktor rizika dijabetesa porodična anamneza, zatim gojaznost, povišen krvni pritisak i holesterol.

Miloševićeva je naglasila da Udruženje “Diabeta” stalno sa Domom zdravlja i prijateljima radi na borbi za svoje pacijente.

“Udruženje je ove godine moralo da organizuje 200 besplatnih endokrinoloških pregleda zbog poremećaja glukoregulacije usljed stresa zbog covida 19, nepravilne ishrane, nedovoljno fizičke aktivnosti”, rekla je Miloševićeva i dodala da su pregledi organizovani na području Bijeljine i Lopara.

Ona kaže da su rezultati pregleda bili poražavajući – 90 posto pregledanih lica imalo je povišene vrijednosti šećera u krvi, dok ih je 85 posto bilo gojazno.

Milošević je rekla da je, zahvaljujući menadžmentu Doma zdravlja Bijeljina, sa direktorom Danijelom Đukin, u toj zdravstvenoj ustanovi otvoreno Odjeljenje za promociju zdravlja i prevenciju bolesti, jedino takvo u entitetu Republika Srpska.

“Svi treba da bar jednom godišnje idu na preventivne preglede jer samo time može biti spriječena eventualna bolest”, poručila je Milošević.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se 14. novembra.

Obilježavanje ovog datuma uvele su Međunarodna dijabetička federacija i Svjetska zdravstvena organizacija kako bi ukazale na porast broja oboljelih od dijabetesa širom svijeta.

(TIP/Srna/Foto:  pixabay.com/TesaPhotography/Ilustracija)