Mehmedović osvojila srebrenu medalju na Evropskom taekwondo prvenstvu za juniore

Evropsko prvenstvo u taekwondou za juniore danas je zvanično počelo u Sarajevu. U naredna četiri dana najbolji juniori iz 45 zemalja bit će učesnici događaja u organizaciji Taekwondo saveza Bosne i Hercegovine.

Svoj nastup danas su imale tri bh. takmičarke, Petra Ždero, koja je poražena u prvoj borbi, Dua Ahmad koja je ostvarila jednu pobjedu nad predstavnicom Rumunije sa 17:9 nakon čega je doživjela poraz, i Nadina Mehmedović koja je nakon tri sjajne pobjede u finalu ostala bez zlatne medalje nakon pada koncentracije.

Mehmedović je slavila nad predstavnicama Kipra sa 15:1, Srbije sa 7:4, Turske sa 7:6 da bi u finalu imala vodstvo od 8:2 protiv predstavnice Rusije. Ipak, do kraja borbe poražena je sa 14:10 čime je osvojila srebrenu medalju.

Nakon početnih borbi upriličeno je svečano otvaranje kojem su prisustvovale brojne zvanice iz Bosne i Hercegovine i Evropske taekwondo Federacije.

Prisutnima su se obratili predsjednik organizacionog odbora i član predsjedništva Taekwondo saveza BiH Samir Šarić, Fred Buitenhuis ispred Evropske Taekwondo federacije i Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić.

Tom prilikom predstavljana je i juniorska taekwondo reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Danas je na rasporedu bilo pet kategorija, od čega dvije muške do 45 i 48 kilograma, i tri ženske, do 55, do 59 i 68 kilograma.

U kategoriji do 45 kilograma kod muškaraca treća mjesta osvojili su Owen Blunt iz Velike Britanije i Punhan Mursalov iz Azerbejdžana. Drugo mjesto osvojio je Maksym Manenkov iz Ukrajine, dok je zlatnu medalju osvojio Lev Maiorko iz Rusije.

U kategoriji do 48 kilograma dvije bronzane medalje osvojili su Alexandros Barkof iz Grčke i Teimur Saidi iz Ukrajine, srebreni je bio Marcos Jimenez iz Španije, dok je prvo mjesto osvojio Idar Bagov iz Rusije.

U kategoriji žena do 55 kilograma bronzanu medalju osvojila je Ivana Duvančić iz Hrvatske, kao i Julie Nguyen iz Francuske. Srebrenu medalju osvojila je Darya Kostenevych iz Ukrajine, dok je Laura Rodriguez iz Španije bila zlatna.

U kategoriji do 59 kilograma bronzu su osvojile predstavnica Turske Pinar Yigitalp Hatice i Neve Mcphillie iz Velike Britanije, dok je srebrena bila Luana Marton iz Mađarske. Najbolja u ovoj kategoriji bila je Sarah Chaari iz Belgije koja je osvojila zlatnu medalju.

U kategoriji do 68 kilograma Esmeralda Husović iz Njemačke bila je bronzana, kao i Yaren Uzuncavdar Sude iz Turske. Srebrenu medalju osvojila je pomenuta Nadina Mehmedović iz BiH, dok je zlatna bila Polina Shvedkova iz Rusije.

Evropsko prvenstvo se nastavlja i naredna tri dana kada će predstavnici BiH imati priliku za nove medalje.

(TIP/Fena)