Je li bolje biti ranoranilac ili noćna ptica?

Jedna od klasifikacija ljudi temeljem navika spavanja je ona s podjelom na ranoranioce i noćne ptice. Uvriježeno je mišljenje da se ranoranioci smatraju susretljivijima od noćnih ptica jer oni koji rano ustaju općenito se lakše prilagođavaju standardnim dnevnim rasporedima.

Prednosti i nedostaci pripadanju pojedinoj skupini

Prema pregledu istraživanja iz 2012., ranoranioci su prijavili višu razinu pozitivnih emocija. Međutim, vrijedi uzeti u obzir da se sreća i druge pozitivne emocije mogu lakše postići kad vam vaš obrazac spavanja omogućuje da se lako afirmirate u društvu. S druge strane, ostvarivanje i održavanje romantičnih veza i drugih vrsta međuljudskih odnosa može biti teško ako vam predstavlja problem da ostajete budni nakon 8 ili 9 sati navečer.

Biti noćna ptica svakako ima nekoliko nedostataka. Budući da je većina društva strukturirana oko dnevnog rasporeda, poput radnog vremena od 8 do 16 ili dnevne nastave u školi i na fakultetu, onima koji ustaju kasno možda će biti teže zadržati određeni posao. Mlade noćne ptice mogu čak imati problema s prilagodbom na fiksni školski raspored, prenosi Index.hr.

Pouzdani izvor iz 2019. sugerira da se noćne ptice također mogu suočiti s drugim nedostacima, uključujući povećani rizik od mentalnog zdravlja i metaboličke probleme.

Ipak, preferencija večernjih sati nije uvijek loša stvar. Mnogi umjetnici, pisci i kreativni profesionalci smatraju da rade svoj najbolji posao dok ostatak svijeta tiho spava oko njih.

Možete li promijeniti svoj obrazac spavanja?

Prema pregledu istraživanja 2021. godine o genima koji nam pokreću tjelesni sat, s vremenom bismo mogli imati više kontrole nad svojim obrascima spavanja. Zasad, te intervencije ostaju daleki san i nijedna čarobna pilula neće noćnim pticama olakšati da ujutro rano ustanu iz kreveta. Promjena obrasca spavanja može dovesti do poteškoća i zahtijeva promjene u tipičnom ponašanju spavanja i iziskuje ogromno strpljenje u procesu.

Osim toga, obrazac se spavanja može promijeniti kako starite. S ulaskom u srednju ili stariju odraslu dob, možda ćete početi ustajati sve ranije, piše Healthline.

(TIP/Foto: Unsplash)