Inzko: Ne isključujem mogućnost raspada BiH, ali rata neće biti

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko nije se često oglašavao nakon što je 1. avgusta napustio poziciju visokog predstavnika u BiH.

No, o aktuelnoj političkoj situaciji i krizi koja vlada već mjesecima Inzko je govorio za bečki Die Presse.

Inzko ne isključuje više mogućnost raspada Bosne i Hercegovine.

“Ako se ovako nastavi moglo bi doći do toga”, kazao je Inzko.

On je, osvrnuvši se na, kako piše list, secesionističke namjere Milorada Dodika, rekao da do sada nikada nije bilo tako dramatično stanje, kao što je trenutno.

“Ljudi iz Bosne me zovu i pitaju da će biti rata i da li treba da se isele”, kazao je austrijski diplomata koji je 12 godina bio na mjestu visokog predstavnika u našoj zemlji i da on „umiruje svoje poznanike izjavama američkog izaslanika za Balkan Gabrijela Eskobara, koji je prilikom posjete Sarajevu, rekao da neće biti rata.“

Dodaje da postoji pojačano interesovanje SAD za BiH, ali i podsjeća na to da je Dodik, kako kaže, već i poduzeo konkretne korake poput istupanja iz Agencije za lijekove BiH i skreće pažnju da on želi da stvori sopstvenu armiju.

Osnivanje Oružanih snaga BiH, kaže Inzko, možda je najveće dostignuće međunarodne zajednice u Bosni.

“Dodik svojim najavama želi da skrene pažnju sa činjenice da ne može prikazati nikakve uspjehe”, istaknuo je on ukazujući da će u BiH biti održani izbori naredne godine.

Inzko je, u intervjuu za „DiePresse“, branio i zakon o kažnjavanju negiranja genocida u Srebrenici koji je nametnuo neposredno prije napuštanja funkcije visokog predstavnika.

“U Austriji imamo zakon koji zabranjuje veličanje nacizma. Negiranje holokausta se kažnjava”, naveo je.

On dodaje da je došlo do eskalacije veličanja ratnih zločina i negiranja genocida i da je zakonom poduzeo moralnu i civilizacijsku mjeru, ali i sproveo smjernice EU iz 2008. godine.

Inzko tvrdi da taj Zakon nije usmjeren protiv Srba.

“Ne postoje loši narodi. Građani u Bosni, bili Bošnjaci, Srbi ili Hrvati, su dobri, miroljubivi ljudi, spremni uvijek da pomognu.”

Incko je u intervjuu navodi i da se protiv funkcije visokog predstavnika ne bore samo Srbi, već i Rusija i dodaje da je uvjeren da međunarodna zajednica i dalje ima svoju ulogu u BiH i da je njeno prisustvo izuzetno korisno.

Istakao je uz to da on želi „robustnu fazu međunarodne zajednice“ i požalio se što EU nije u potpunosti zauzela kako kaže „ulogu lokomotive u zemljama regiona“.

(TIP/Nap)