Saradnju UNTZ-a i univerziteta u Turskoj podignuti na viši nivo

Rektorica Univerziteta u Tuzli prof. dr. Nermina Hadžigrahić sa svojim saradnicima ugostila je Faruka Berata Akçeşmea, savjetnika za obrazovanje pri ambasadi Republike Turske.

Rektorica Hadžigrahić  je  istakla dosadašnju dobru saradnju kao i potpisane sporazume  te posebno zadovoljstvo što Univerzitet sarađuje sa univerzitetima u Turskoj. Rektorica je kazala da pojavom virusa COVID 19 i epidemiološke mjere onemogućile su da se dosadašnja dobra saradnja podigne na jedan viši nivo.

Savjetnik za obrazovanje g.Berata zahvalio se na gostoprimstvu i upoznao menadžment da je ambasada Republike Turske u Bosni i Hercegovini spremna da uloži više napora kako bi se saradnja Univerziteta u Tuzli sa drugim univerzitetima u Republici Turskoj osnažila. Istakao je da u Republici Turskoj postoji preko 230 univerziteta sa izuzetno savremenim i dobro opremljenim  laboratorijama.

Pored razmjene studenata i administrativnog osoblja u okviru ERASMUS + projekata  razgovaralo se o uvođenju dvojnog studija kao i organizovanje sastanaka sa rektorima univerziteta u Turskoj sa Univerzitetom u Tuzli.

na Filozofskom fakultetu je organiziran sastanak na kojem su prisustvovali  dekanica prof.dr. Nihada Delibegovic Džanić, voditeljica Odsjeka za turski jezik i knjizevnost doc.dr. Melinda Botalić i prof. dr. Mehmet Nuri Çınarcı gdje se razgovaralo sa g. Berata o jačanju buduće saradnje, te mogućoj internacionalizaciji visokog obrazovanja.

(TIP)