Rekordna cijena slike Caillebottea na aukciji, kupljena za 53 miliona eura

Slika francuskog impresioniste Gustave Caillebotte “Mladić na prozoru” kupljena je za 53 miliona dolara na aukciji kolekcije impresionista kuće Christie’s u New Yorku. Sliku je kupio muzej Getty iz Los Angelesa.

Kolekcija Cox, po imenu teksaškog industrijalca Eda Coxa koji je umro 2020. godine, imala je i tri djela Vincenta Van Gogha koji su prodati zajedno za više od 150 miliona dolara. Jedna od Van Goghovih slika “Drvene kolibe među maslinjacima i čempresima” prodata je za 71,3 miliona dolara i time postala jedno od najskupljih djela tog slikara.

Djelo by Paula Cézannea prodato je za 55,3 miliona dolara.

Ukupno 23 umjetničkih djela je bilo u kolekciji Cox koja prate cijelu historiju impresionista. Među njima su bile i slike Claude Moneta, Edgar Degasa, Pierre-Auguste Renoira, Berthe Morisota, a ukupno je dostignuta cijena od 332 miliona dolara na ovoj aukciji održanoj u Rockfeller centru na Manhattanu.

Ubrzo pošto je prodata slika Caillebottea (1848-1894) muzej Getty iz Los Angelesa pozdravio je što je nabavio to “remek djelo urbanog modernog realizma iz 19. vijeka… koje se smatra jednom od najvažnijih slika francuskog impresioniste u privatnim kolekcijama”.

Ulje na platnu dimenzija 116 sa 81 centimetar predstavlja čovjeka u tamnom odjelu viđenog od pozadi na prozoru kako gleda ženu u daljini i ulicu i zgrade Pariza.

Prethodna rekordna dobijena cijena za Caillebottea  bila je 22 miliona dolara za sliku prodatu u aukcijskoj kući Christie’s u Londonu 2019.

(TIP/Beta)