PIC podržao visokog predstavnika, stigla žestoka reakcija Rusije

Saopštenje Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira u Bosni i Hercgovini o podršci visokom predstavniku u suprotnosti je sa Dejtonskim sporazumom i još jedan antidejtonski ispad ovog tijela, rekla je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

“Uznemireni smo zbog još jednog antidejtonskog ispada članova Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira u Sarajevu. Saopštenje koje su objavili 10. novembra u znak podrške takozvanog visokog predstavnika za BiH predstavlja grubo kršenje prakse usaglašavanja ovakve vrste dokumenata u Upravnom odboru, čiji je punopravni član i Rusija”, navela je Zaharova.

Ona je ukazala da partneri nisu htjeli čak ni da obavijeste Rusiju da se priprema još jedno saopštenje ovog odbora, te da su samovoljno dodali u fusnoti “da ga Rusija ne podržava”, objavljeno je na stranici Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Ne ulazeći u suvišne komentare sadržaja “nelegitimnog saopštenja”, navodi ona, mora se konstatovati da politika članova Upravnog odbora ima za cilj eroziju konsolidovanih napora međunarodne zajednice za realizaciju Dejtonskog sporazuma u BiH.

“Ubijeđeni smo da to ne može doprinijeti zajedničkim ciljevima – jačanju bezbjednosti, mira, stabilnosti u BiH i na Balkanu, kao i da će dovesti do stvaranja novih podjela”, naglasila je ona.

Zaharova je istakla da “odgovornost za ovu avanturu leži na onima koji to rade”.

“Pozivamo partnere da se vrate konsenzusnom i konstruktivnom načinu funkcionisanja Upravnog odbora za BiH”, navodi se u saopštenju ruskog MIP-a.

(TIP/Srna/Foto: N1)