Ova vježba je najučinkovitija za rješavanje boli u ramenima

Bol u ramenima može uzrokovati puno stvari. Ramena su važni zglobovi u tijelu. Svaki put kad pomaknete ruku, vaša ramena rade.

Bol može biti uzrokovana tendonitisom (zarobljenom tetivom), artritisom, koštanim trnom, ozljedom mišića ili prekomjernom upotrebom. Bol može nastati i od ozbiljnijih ozljeda, iako su one obično prilično očite. Ozljede poput iščašenog ramena, slomljene kosti ili puknuća tetive vrlo su bolne i lako ih je utvrditi.

Još jedna iznenađujuća stvar koja može dovesti do boli u ramenima je loše držanje, kaže Penn Medicine. Kad ste pogrbljeni, to utječe na vaša leđa, ramena i vrat te uzrokuje opću nelagodu. Pogrbljenost može biti posljedica rada na računalu, navike, ali i slabe jezgre. Evo što u tom slučaju možete učiniti.

Jedna od najboljih vježbi za čitavo tijelo je običan plank. Istraživanje provedeno na Harvardu pokazalo je da plank jača jezgru ili core, a ta jača jezgra ima pozitivan učinak na cijelo tijelo, uključujući ramena, piše International Journal of Sports Physical Therapy. Kada je vaša jezgra jača, imate bolje držanje, što može smanjiti bol u ramenima.

S druge strane, ako već osjećate bol, plank će raditi preveliki pritisak na vaša ramena i zapravo nanijeti više štete nego koristi. Tada se treba posavjetovati s liječnikom ili drugom stručnom osobom oko plana liječenja.

Ako se bol u ramenima javlja s vremena na vrijeme, izvođenje planka može vam pomoći da ojačate jezgru. Dovoljno je da u tom položaju dnevno provedete minutu.

Kako napraviti plank?

Legnite licem prema dolje, a podlaktice oslonite na prostirku. Stopala držite zajedno, ispružite noge i nožne prste postavite na prostirku. Odgurnite se od poda tako da se držite samo na podlakticama i nožnim prstima. Stisnite trbušne mišiće. Tijelo držite u ravnoj liniji. Ne spuštajte kukove i ne podižite ih previsoko.

Izvor : Pexels

Što je s istezanjem?

Istezanje je također izvrstan način za rješavanje dugotrajne boli u ramenima, osobito ako je uzrokovana prekomjernom upotrebom mišića. Postoji mnogo poza joge koje će istegnuti ramena, kao što su mačka-krava i pas prema dolje, prenosi Index.

(TIP/Foto: Unsplash)