Foto: Premijer Hodžić i ministar Bešić otvorili dionicu regionalne ceste u Srnicama Gornjim

Presijecanjem vrpce u petak je svečano otvorena rekonstruisana dionica puta regionalne ceste R-460 „Gračanica-Bukva-Doborovci-Srnice“ u Srnicama Gornjim na području Grada Gradačca, gdje se ovaj grad graniči sa gradom Gračanicom, odnosno naseljem Doborovci. Vrpcu su presjekli  premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić, ministar trgovine, saobraćaja i turizma Hamza Bešić, gradonačelnik Gradačca Enes Dervišagić i direktor Direkcije Regionalnih cesta TK, Zijad Omerčić.

Premijer TK Kadrija Hodžić naglasio je, da je u 2021. godini Vlada TK  za ovu dionicu puta izdvojila oko 1,4 miliona KM za 1420 metara puta (1.4 km), koji je podijeljen na dionice od 520 i 900 metara. Za realizaciju prvog dijela od 900 metara, utrošeno je 900.000 KM, a radovi na rekonstrukciji završeni su u julu ove godine, dok su u oktobru završeni radovi na rekonstrukciji drugog dijela saobraćajnice, u dužini od 520 metara, za što je utrošeno 520.000 KM.

„Rekonstrukcija ovog putnog pravca važna je zbog spajanja dva privredna centra TK, odnosno dva gradska čvorišta, a to su Gradačac i Gračanica, kojima je prvenstveno zbog poslovanja jako važno obezbijediti bolje saobraćajnice“, kazao je premijer Hodžić.

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK, Hamza Bešić istaknuo je, da je rekonstrukcija dionice puta u Gornjim Srnicama pokazatelj da Vlada TK nastoji da ravnomjernim regionalnim razvojem kompletnu mrežu regionalnih cesta podigne na viši nivo.

„Imajući u vidu da ova regionalna cesta povezuje Gradačac i Gračanicu, a budući da je ovo direktna veza Posavine sa Gračanicom, za privrednike Gradačca  ona ima izuzetan značaj, izjavio je Edis Dervišagić,  gradonačelnik Gradačca izrazivši zahvalnost Vladi TK na izdvojenim sredstvima, te ocijenivši saradnju s Vladom TK izuzetno dobrom.

Direktor Direkcije regionalnih cesta TK, Zijad Omerčić naveo je da je ova cesta urađena po najvišim standardima, sa dva sloja asfalta, kompletna dionica je urađena širinom 6 metara sa potrebnim proširenjima.U programima Vlade TK za narednu godinu predviđena je rekonstrukcija puta od Gradačca prema Gračanici.

Pored premijera Hodžića i ministra Bešića, u delegaciji Vlade TK koja je posjetila ovu dionicu puta bili su: ministar finansija TK, Vedran Lakić, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Esad Džidić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vahidin Smajlović, ministar obrazovanja i nauke TK, Elvis Baraković i savjetnica premijera TK, Fatima Mehmedović.

(TIP)