Dodatne novčane podrške u poljoprivredi u TK

Za ublažavanje posljedica suše u poljoprivredi u 2021. godini Vlada Tuzlanskog kantona je izmjenama i dopunama Budžeta TK za ovu godinu planirala dodatnih 750.000 KM novčane podrške.

Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK Vlada je donijela Odluku o izmjeni i dopuni Programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2021. godinu kojim je za realizaciju Programa planirano ukupno 7.750.000 KM.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vahidin Smajlović donio je Pravilnik o dopuni Pravilnika o ostvarivanju novčanih podrški po modelu podrške proizvodnji kojim su propisani načini i uslovi koje moraju ispuniti korisnici novčanih podrški.

Uz zahtjev za isplatu novčane podrške za ublažavanje posljedica suše u 2021. godini korisnik,odnosno otkupljivač – prerađivač (muzne krave) dostavlja općinskoj/gradskoj službi kopiju rješenja o ostvarenom pravu na novčanu podršku u 2021. godini po modelu podrške proizvodnji za: proizvodnju kukuruza, proizvodnju krošnjastog voća, proizvodnju jagodičastog voća, muzne krave, proizvodnju pilećeg mesa, proizvodnju konzumnih jaja i košnice pčela – uzgoj pčelinjih zajednica

Zahtjev sa propisanom dokumentacijom korisnik, odnosno otkupljivač – prerađivač (muzne krave) dostavlja općinskoj/gradskoj službi u roku od sedam dana od dana donošenja ovog Pravilnika, a najkasnije do 22.11.2021. godine.

Općinska/gradska služba rješenja i propisane obrasce dostavlja Ministarstvu odmah po donošenju rješenja, a najkasnije do 13.12.2021. godine.

(TIP)