Bivši ministar unutrašnjih poslova TK Sulejman Brkić osuđen na dvije godine zatvora

Sulejman Brkić, bivši ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona pred Općinskim sudom Tuzla u petak je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od dvije godine. Uz to, izrečena mu je i zabrana vršenja dužnosti ministra u FBiH u trajanju od pet godina.  Sud napominje da se radi o prvostepenoj presudi koja nije pravosnažna i na koju stranke imaju pravo žalbe u roku od 15 dana.

On je optužen za ”Primanje dara ili drugih oblika koristi za trgovinu uticajem, u sticaju sa krivičnim djelom – Zloupotreba položaja i ovlaštenja.

Optužnica tereti Brkića da je od augusta 2019. do februara 2020. godine, postupajući kao ministar unutrašnjih poslova TK, posredovao kod službenih osoba da izvrše službenu radnju koju ne bi smjele vršiti, te je u više navrata od Dževada Kormana, direktora Uprave policije MUP-a TK-a, zahtijevao da izvrši interne premještaje određenog  broja policijskih službenika.

Nakon što je Korman odbio postupiti po zahtjevima Brkića, na njegovu inicijativu tadašnji sastav Vlade Tuzlanskog kantona smijenio je Kormana sa mjesta direktora Uprave policije MUP-a TK. Na njegovo mjesto imenovan je Safet Ibrahimović, koji u to vrijeme nije ispunjavao elementarne zakonske odredbe, što je Brkić zatajio, ali je tadašnja Vlada ipak donijela odluku o njegovom imenovanju, budući da je Brkić kako je navedeno u optužnici članove Vlade doveo u zabludu, navodi Federalna.ba.

U međuvremenu Općinski sud Tuzla je donio presudu u kojoj je navedeno da je smjena Dževada Kormana sa mjesta direktora Uprave policije bila nezakonita. Dževar Korman je u februaru ove godine vraćen na posao, a Ibrahimović razriješen dužnosti. U toku suđenja saslušan je veliki broj svjedoka u analizirana obimna dokumentacija.

Podsjećamo, optužnica Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Sulejmana Brkića, bivšeg ministra MUP-a TK, potvrđena je 10.jula 2020.godine. Ročište za izjašnjenje o krivnji održano je 04. avgustu 2020.godine, a 21.januara 2021.godine započelo je suđenje u ovom predmetu.

Sulejman Brkić se nije pojavio na izricanju presude.

(TIP/Foto: Dino Durmić/FTV)