Vlada FBiH usvojila novi Akcijski plan za borbu protiv korupcije

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj u četvrtak u Mostaru usvojila je Akcijski plan za borbu protiv korupcije za period od 2021. godine do donošenja Strategije u FBiH, koji će biti objavljen na internetskoj stranici Vlade FBiH.

Akcijski plan inoviran je u odnosu na prethodni kako bi bio omogućen realniji način djelovanja. Ovaj plan sadrži poglavlja o prevenciji i suzbijanju korupcije, razvijanju svijesti o njenoj štetnosti, kao i o suradnji s građanskim društvom, te o koordinaciji, monitoringu i evaluaciji antikorupcijskih aktivnosti, priopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Plan je precizirao aktivnosti i rokove za njihovu realizaciju, kao i nositelje aktivnosti. Tim koji je Vlada FBiH formirala revidirao je prethodni plan i uočio njegove nedostake, a novi prilagodio stanju u federalnim institucijama, stoga je dosta urađeno na podjeli zadataka u okviru nadležnosti institucija.

Danas je, također, usvojen i izvještaj o realizaciji strateških ciljeva utvrđenih Strategijom FBiH za borbu protiv korupcije 2016.-2019. godina i Akcijskim planom za njenu provedbu, stoji u priopćenju.

(TIP/Fena)