Postoji sindrom srednjeg djeteta, tvrde psiholozi

Iako ne postoji jasan konsenzus, psihologija osobnosti brani ideju da pojedinci razvijaju određene osobine ovisno o redoslijedu rođenja. Čini se da starija i mlađa braća i sestre dobivaju najviše pažnje, dok se oni u sredini mogu osjećati zanemareno, a to ih može dovesti do razvoja sindroma srednjeg djeteta.

Kako red rođenja utječe na pojedince?

Prema psiholozima Laureu Fiasseu i Vassilisu Saroglouu, redoslijed rođenja presudno utječe na karakter i osobnost pojedinaca. Na primjer, starija braća i sestre, budući da su prvorođeni, obično su odgovorniji i ambiciozniji, a preuzimaju i vodeću ulogu.

S druge strane imamo najmlađu braću i sestre, koji imaju tendenciju monopolizirati svu pažnju i simpatije ne samo svojih roditelja i druge rodbine nego i pojedinaca koji nisu dio obiteljskog kruga.

Što se tiče srednje braće i sestara, njihov položaj u obitelji više nije jasan kao prije i ponekad dobivaju puno manje pažnje od roditelja.

Učinci sindroma srednjeg djeteta

Često roditelji usmjeravaju svu svoju pozornost na najmlađu djecu, pogotovo u periodu nakon samog rođenja. To utječe na količinu naklonosti koju posvećuju ostatku svoje djece. U slučaju najstarije braće i sestara, oni više ne zahtijevaju pretjeranu pažnju roditelja jer su je tijekom djetinjstva dobivali.

Što se tiče srednje braće i sestara, oni su vjerojatno lišeni skrbi koja im je potrebna i mogu se osjećati ignorirano. Kao rezultat, mogu reagirati na tu situaciju tražeći pažnju; mogu manifestirati negativno ponašanje, pokazati drugačiji temperament itd. To čine kako bi se izdvojili od svoje braće i sestara.

Postoji mogućnost da će se osjećati isključeno jer ne mogu pronaći prikladno mjesto u obitelji pa bi svoje mjesto mogli poželjeti potražiti negdje drugdje, a najčešće kod prijatelja.

Glavne karakteristike srednjeg djeteta

Kako kaže psiholog Kevin Leman, srednja djeca su sklona razvijanju izvrsnih pregovaračkih vještina, stoga bi mogla prigrliti ulogu obiteljskog mirotvorca.

S druge strane, kao djeca koja su tražila pažnju u izvanobiteljskim odnosima, postaju jako društvene osobe, odnosno uče cijeniti te vrste odnosa i stoga s vremenom razvijaju vještine za stvaranje prijateljstava i intimnih odnosa.

Imajući to na umu, druge značajne društvene karakteristike koje imaju srednja djeca su odanost i vjernost, s obzirom na to da duboko cijene svoje prijatelje i partnere, prenosi Index.hr.

(TIP/Foto: Shutterstock)