GV Tuzla: Vještački se želi proizvesti kriza i u Tuzli?

Jedanaest vijećnika opozicije u Gradskom vijeću Tuzla je zakazalo za 12.11.2021. vanrednu sjednicu Gradskog vijeća Tuzla i predložilo raspravu od Statutu mjesnih zajednica i o stanju u mjesnim zajednicama. Sjednica se može održati samo, ako za njeno održavanje postoji kvorum, a kvorum neće postojati jer parlamentarna većina neće učestvovati na sjednici koju je jednostrano zakazala grupa vijećnika i to o temi o kojoj se na Gradskom vijeću raspravljalo i odlučivalo u toku ove godine više puta, uključujući i zadnju sjednicu Gradskog vijeća Tuzla od 28.10.2021. godine, na kojoj se pod tačkom 2. razmatrala Informaciju o sadržini obrasca Statuta mjesne zajednice, a pod tačkom 3. usvojio nacrt Odluke o pečatima mjesnih zajednica.

˝Vijeće je usvojilo i zaključke za dalje postupanje nadležnih organa. Ističemo, da su navedena dva dokumenta, samo dio seta dokumenata, koje su pripremile nadležne gradske službe, a tiču se implementacije Statuta Grada Tuzle. Sve to je dogovoreno na Kolegiju vijeća u kojem su učestvovali i predstavnici opozicije. Osim toga, potpuno je suvišno svima, osim njima, zakazivati vanrednu sjednicu, kada je redovna sjednica planirana  za 23.11. 2021. godine. Parlamentarna većina smatra da je neodgovorno u vremenu u kojem su građani Bosne i Hercegovine suočeni sa najvećom političkom krizom od 1995., godine, u kojem su suočeni sa pandemijom i nevjerovatnim valom poskupljenja, vanredno nametati kao temu već raspravljene teme i teme o kojima se rasparavlja skoro na svakoj sjednici Gradskog vijeća˝, saopštili su iz parlamentarne većina u Gradskom vijeću Tuzla.

Pitaju se, da li se na ovakav način želi, uz postojeću političku krizu u BiH, vještački proizvesti kriza i u Tuzli?

˝Poručujemo svima, da parlamentarna većina to neće dopustiti. Jaka Tuzla, znači jaču Bosnu i Hercegovinu.  Zato će Gradsko vijeće Tuzla nesmetano funkcionirati, realizirati usvojeni Program rada vijeća, i razmatrati teme koje najviše brinu građane, kako bi adekvatnim odlukama došli do sigurnijeg i kvalitetnijeg života građana. Populističke manire nekih opozicionih vijećnika neće nas u tome spriječiti˝, zaključili su.

(TIP)