Uništen mural Ratku Mladiću

Mural sa likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, koji se nalazi na zidu zgrade u Njegoševoj ulici u Beogradu, glavnom gradu Srbije, uništen je bijelom bojom koja je jutros prolivena preko Mladićevog lika.

Ovo je nastavak događanja koja su počela u utorak popodne, kad su uhapšene aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Jaćimović nakon što su bacile jaja na mural.

Satima prije incidenta okolina murala, ali i čitav niz obližnjih ulica, bile su obezbijeđene brojnim policajcima od kojih su mnogi imali opremu za razbijanje demonstracija.

Pored samog murala nalazilo se neprestano nekoliko policajaca u civilu koji su legitimisali svakog ko bi prošao pored, pa čak i novinarske ekipe za koje je bilo jasno da su tu samo da bi izvještavale.

Dio srbijanske javnosti i medija zbog toga je konstatovao da policija obezbjeđuje mural, što je MUP odbacio i pojedine medije optužio ”za stvaranje uznemirenja u javnosti”.

Prethodnih dana je grupa građana koji stanuju u zgradi na kojoj se nalazi mural pokušala da ga prekreči, za šta su imali dozvolu nadležnih komunalnih organa. Međutim, kada god bi željeli to i da učine, pojavljivali su se, prema riječima građana, ljudi koji su im pretili.

Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) najavila da će 9. novembra, povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, prekrečiti mural.

Uslijedila je zabrana srbijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) kojom nije bilo dozvoljeno okupljanje građana u blizini murala, uz komentar ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina da “ni oni koji bi da prekreče mural generalu Mladiću, ni oni koji bi da ga čuvaju neće dobiti dozvolu za okupljanje”.

U ponedeljak YIHR je saopštio da je “dobro shvatio” poruke MUP-a i Vulina, i naveo su aktivisti YIHR-a svjesni da bi im Vulinove “paramilitarne formacije”, kao što je srbijanska krajnje desničarska organizacija Levijatan, “razbile glave”, a da ih “njegova policija ne bi zaštitila”.

Mural posvećen Mladiću, osuđenom ratnom zločincu za genocid u Srebrenici i druge zločine protiv čovječnosti, pojavio se na zidu zgrade u centralnoj beogradskoj opštini u julu.

Pošto prikazuje Mladića kako salutira, neko je kasnije docrtao crvene tragove na njegovoj šaci sugerišući da su mu ruke krvave zbog onoga što je počinio.

Mural, koji je samo jedan od nekoliko sličnih posvećenih Mladiću u Beogradu, nekoliko puta je “prepravljan” i ponovo “restauriran”.

Podsjećamo, policija je u Beogradu privela u utorak ukupno šest osoba zbog narušavanja javnog reda i mira u zoni nedozvoljenog javnog okupljanja, a povodom uklanjanja murala Ratka Mladića, osuđenog za ratne zločine.

Privedeni su J.A, A.Ć. i još jedna osoba, koje su dale podršku Inicijativi mladih za ljudska prava, kao i navijači Partizana D.К, L.M. kod kojih su pretresom pronađeni nož i dva biber spreja, i Đ.P, navodi se u saopštenju.

„U konsultaciji sa dežurnim tužiocem i sudijom za prekršaje, protiv svih privedenih lica biće podnijete prekršajne prijave po Zakonu o javnom redu i miru, a protiv D.К. i prekršajna prijava po Zakonu o oružju i municiji“, dodaje se.

„Policija neće dozvoliti da se ugroze bezbjednost građana i imovine“, ističe se u saopštenju, dodajući da ne štite mural, već javni red.

Aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Jaćimović privedene su juče zato što su mural Mladića gađale jajima, a nakon što su puštene iz policije građani su se okupili na uglu Njegoševe i ulice Alekse Nenadovića, gdje se nalazi mural.

Na toj lokaciji postavljen je kordon policije koji je sprečavao prilazak muralu Mladića. U toku večeri postavljena su dva kordona, koja su razdvajala desničarsku grupu od grupe aktivista i političara.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Foto: Anadolija)