Šest kompanija saglasno sa ukidanjem vozila na fosilna goriva

Šest većih proizvođača automobila obavezaće se danas na Konferenciji UN o klimatskim promjenama u Glasgowu da će postepeno ukinuti proizvodnju vozila na fosilna goriva širom svijeta do 2040. godine, saopštila je danas britanska administracija.

Švedski “Volvo”, američki “Ford” i “General motors”, “Deimler Mercedes Benz”, kineski “BID” i “Jaguar land rover” koji je ogranak indijskog “Tata motors” izrazili su spremnost da potpišu deklaraciju.

Međutim, izvori upoznati sa sadržajem teksta zajedničke deklaracije navode da među potpisnicima neće biti pojedini veći proizvođači automobila, uključujući “Toyotu” i “Volkswagen” i velika tržišta automobila, poput Kine, SAD i Njemačke.

Prema podacima Međunarodne agencije za energetiku, automobili, kamioni, brodovi, autobusi i avioni čine oko četvrtine svih globalnih emisija ugljenika od čega većina dolazi od drumskih vozila.

Velika Britanija koja je domaćin Konferencije UN o klimatskim promjenama ističe da su se četiri nove zemlje, uključujući Novi Zeland i Poljsku već obavezale da svi novi automobili i kombiji budu bez emisija štetnih gasova do 2040. godine ili ranije.

“Volvo” je već posvećen potpunoj proizvodnji vozila na električni pogon do 2030. godine.

Saopštenje je objavljeno na dan koji je na Konferenciji UN u Glasgowu posvećen saobraćaju.

(TIP/Srna/Foto: Ilustracija)