Pogledajte zaključke britanskih parlamentaraca o BiH: Moramo prepoznati zlo

Velika Britanije zabrinuta je zbog posljednjih dešavanja. Milorad Dodik prijeti urušavanjem državnih institucija, u pokušaju da pažnju skrene s korupcije i lošeg životnog standarda. Teritorijalni integritet i visoki predstavnik imaju punu podršku Velike Britanije, istakao je, odgovarajući na pitanja, službenik Ministarstva vanjskih poslova, James Cleverly.

“Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt posjetit će Veliku Britaniju u decembru gdje ćemo mu još jednom pružiti punu podršku za rad, ali i za korištenje bonskih ovlaštenja. Zajedno s međunarodnim partnerima suočit ćemo se s retorikom podjela i akcija od nekih političara u BiH, uključujući i prijetnju da se uspostavi vojska RS-a i druge institucije”, rekao je James Cleverly.

Konflikt je moguć. Srbija i Rusija podržavaju Milorada Dodika. Sve je bilo jasno na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, navodi parlamentarac Anthony Mangall.

“Ovo je opasna stvar za zemlju u kojoj se dogodilo etničko čišćenje i genocid tokom devedesetih godina. Moramo prepoznati zlo. Sada je vrijeme da djelujemo, a ne da čekamo. Ako budemo čekali, opet ćemo gledati smrt”, izjavio je Anthony Mangall, predstavnik Konzervativne stranke.

Dejton je ugrožen. Bosna i Hercegovina je pred novom podjelom. Ono što radi Milorad Dodik odrazit će se ne samo na Bosnu i Hercegovinu, nego i cijeli Zapadni Balkan, izjavio je predstavnik James Gray.

“Republika Srpska je posljednje mjesto gdje bi se genocid smio negirati. I sve što je uradio visoki predstavnik jeste da je to zabranio. Suočavamo s mogućim vraćanjem haosa u BiH koji podržavaju Rusija i Srbija. Moramo djelovati brzo kako bismo to spriječili”, konstatovao je James Gray, također predstavnik Konzervativne stranke.

Zastupnici su pitali, postoji li plan za Bosnu i Hercegovinu? Konstatovali su da trenutni kapacitet EUFOR-a od 700 loše opremljenih vojnika, nije dovoljan garant sigurnosti. Pitali su i gdje je crvena linija do koje se toleriše Milorad Dodik?

“Znamo kako brzo stvari mogu izmaći kontroli na Balkanu. Niste spomenuli koje su naše crvene linije prema Republici Srpskoj? Moramo imati crvene linije kako za Dodika, tako za Rusiju i Srbiju. Ovo što radi Dodik su koraci ka secesiji”, zaključak je koji je iznio Tony Lloyd iz Laburističke stranke.

Predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije, James Cleverly je kazao kako će ministrica Elizabeth Truss raspravu o stanju u BiH pokrenuti i na skorom sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Rigi. Zastupnici su zatražili i da ministrica posjeti Bosnu i Hercegovinu. Velika Britanija, kao zemlja koja je učestvovala u kreiranju Dejtonskog sporazuma, mora imati aktivniju ulogu, jedan je od zaključaka.

(TIP/Izvor: N1)