Video/Lideri opozicije u FBiH potpisali 8 zaključaka: Iza nas je 450 hiljada glasova…

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić okupio je u srijedu u Parlamentu BiH predstavnike svih parlamentarnih opozicionih stranaka iz FBiH.
Sastanku su prisustvovali čelnici SBB-a Fahrudin Radončić, NiP-a Elmedin Konaković, PDA Mirsad Kukić, NB-a Senad Šepić, NS-a Edin Forto, NES-a Nermin Ogrešević, zatim Denis Zvizdić, Zlatko Miletić, Denis Bećirović, Saša Magazinović, Predrag Kojović…

Nakon sastanka, Nikšić je obraćajući se medijima rekao da su na sastanak pozvani predsjednici opozicionih političkih partija koje su opredijeljene za zaštitu državotvornosti BiH, kao i šefovi klubova tih stranaka, te delegati u Domu naroda koji nisu iz vladajuće koalicije.

Konstruktivna rasprava

– Svi su se odazvali pozivu i imali smo vrlo konstruktivnu raspravu i donijeli nekoliko zaključaka. Nije nebitno da kažemo kako iza ovih političkih partija stoji preko 450.000 glasova na posljednjim izborima – rekao je Nikšić.

Razgovarano je o alarmantnoj situaciji u BiH, političkoj i institucionalnoj krizi, a doneseno je i potpisano osam zaključaka.

– Prije svega, smatramo ključnim pitanje povratka odlučivanja u institucije BiH, u Parlament BiH. Tražimo da se preduzmu sve mjere kako bi se odlučivanje vratilo u institucije. A kad se vratimo u institucije sistema, imamo i mi svoje neke prijedloge i zaključke koji govore o daljoj deblokadi procesa – izjavio je Nikšić.

Kao opozicione političke partije, nastavlja, nemamo baš povjerenja u dobre namjere vladajućih. Insistiramo da prvi potez nakon deblokiranja Parlamentarne skupštine BiH bude usvajanje izmjena Izbornog zakona koje će garantirati fer i poštene izbore u BiH.

– Dakle, izmjena Izbornog zakona koje će uvesti elektronsko skeniranje glasačkih listića, kvalitetniji nadzor i identifikaciju birača i videonadzor na biračkim mjestima – pojasnio je Nikšić.

Nakon toga, kako je rekao, može se pristupiti izmjenama Ustava i dubinskim izmjenama Izbornog zakona BiH koje bi govorile o izboru članova Predsjedništva BiH i domova naroda.

– U zaključcima smo se dotakli i dali podršku radu visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta. Dali smo mu podršku na provođenju onih aktivnosti koje on smatra da su neophodne – ističe Nikšić.

Preuranjeno gašenje OHR-a nije dobro za BiH

Potpisnici zaključaka dotakli su se i državne imovine. Insistiraju na tome da se uvažava činjenica da je BiH nezavisna, suverena i nedjeljiva država, punopravna čanica UN-a i država koja ima svoj vanjski i unutrašnji suverenitet, kao i pravni i historijski kontinuitet, te činjenica da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće za sve.

– Komentarisali smo u svojim zaključcima i ideju o preuranjenom gašenju OHR-a. Smatramo da svi oni koji insistiraju na tome ne misle dobro BiH, te smo se opredijelili da ćemo svoje partnere – sagovornike kad je u pitanju rješavanje egzistencijalnih problema građana u BiH, zaustavljanje odlaska mladih, prosperitet BiH, očuvanje mira i stabilnosti, tražiti u svim građanima i političkim subjektima sa područja cijele BiH.

Opozicione političke partije koje imaju zastupnike iz FBiH, koje su opredijeljene očuvanju bh. identiteta, ustavnog poretka i integriteta danas su učestvovale u ovom radu i svojim potpisima i predsjednici i prisutni zastupnici, šefovi klubova i delegati su se obavezali da će ove zaključke provoditi – dodao je Nikšić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Nikšić je naveo da na današnji sastanak nisu pozvani ni DF, ni SDA, ni SNSD, ni HDZ BiH…, odnosno stranke koje učestvuju u radu Vijeća ministara BiH.

Predsjednik SDP-a kaže kako su učesnici sastanka danas svjesno ispustili priču oko prijedloga izmjena Izbornog zakona o kojima je bilo govora tokom nedavne posjete predstavnika američke i evropske administracije, “jer se u posljednje vrijeme stalno stvara atmosfera kako su se neke političke partije iz vlasti dogovorile, ali da im trebaju glasovi opozicije za promjenu Ustava, a onda će oni da promijene Izborni zakon kako hoće”.

Raspravu vratiti u Parlament BiH

– Zbog toga smo se mi fokusirali na ove stvari, dakle tražimo da se više ne priča o tome u četiri oka, bez svjedoka, pa nam jedni kažu dogovorili smo se, a drugi – ma nismo se dogovorili. Tražimo da se vrati rasprava u Parlament BiH. U konačnici, šta god predstavnici stranaka dogovore, na kraju ti zastupnici moraju glasati, pa zašto onda zastupnici ne bi o tome i raspravljali – govori Nikšić.

Ključ je da prvo tražimo izmjene koje će, nastavlja, garantovati fer i poštene izbore, pa kakvo god bude izborno rješenje kasnije.

– Kad se to ispuni, kao opozicione stranke možemo razgovarati o svim drugim pitanjima i naravno da ćemo tada imati i svoj stav. Sada da mi dajemo alibi bilo kome od njih, ne pada nam na pamet. Tražimo da se o tome raspravlja u Parlamentu – prvo da imamo garanciju da će konačno biti do birača u BiH, a ne do brojača, a onda o svemu drugome možemo pričati – konstatuje Nikšić.

Naravno da imamo kontakt i s drugim političkim partijama, ističe Nikšić, i opozicionim i vladajućim.

– Svi mi bismo bilo više i nego sretni da funkcionišu institucije BiH, da pravosudne institucije procesuiraju bilo koga ko svjesno opstruira, blokira rad i ugrožava teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH. Nažalost, svi smo svjesni da to nije ozbiljna opcija u ovom trenutku i zbog toga jedini ko može da djeluje su predstavnici međunarodne zajednice, visoki predstavnik.

I zbog toga smo mu mi dali podršku. Ne moraju biti sankcije, ali da učini sve što je u njegovoj mogućnosti da odblokira rad institucija i da priču vrati u Parlament BiH – dodao je Nikšić.

Zaključke prenosimo u cjelosti:

1. Potpisnici ovih zaključaka insistiraju da se rasprava i odlučivanje vrate u institucije Bosne i Hercegovine, posebno Parlamentarnu skupštinu jer je to jedino mjesto gdje se o tome mogu donijeti odgovarajući zakoni i odluke. Izabrani i imenovani zvaničnici moraju izvršavati svoje ustavne i zakonske obaveze kroz učešće u radu u državnim institucijama i omogućiti institucijama da obavljaju ustavne i zakonske nadležnosti u korist svih građana. Očekujemo da protiv učesnika blokade i sinhronizovanog pothvata rušenja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine budu poduzete adekvatne pravne mjere od strane Tužilaštva Bosne i Hercegovine i drugih nadležnih državnih agencija i službi.

2. Pozivamo Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, g. Christianu Schmidta, da djeluje u skladu sa ovlaštenjima Visokog predstavnika određenim Aneksom 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, preciziranim odlukom Vijeća za impementaciju mira Bosne i Hercegovine donesenom 10. decembra 1997.godine u Bonnu, te potvrđenim jednoglasno usvojenom
Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinenih nacija broj 1144;

3. Od Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, kao neodvojivog dijela ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine u skladu sa Aneksom 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, očekujemo poduzimanje hitnih mjera na otklanjanju trenutne blokade državnih institucija, sankcionisanju odgovornih za kršenje Ustava Bosne i Hercegovine i Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, te stavljanju van snage neustavnog Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a i Ukaza predsjednice bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske o proglašenju Zakona o neprimjenjivanju Odluke Visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine;

4. Odmah po okončanju protivustavne blokade državnih institucija Bosne i Hercegovine, kao prethodno pitanje, tražimo da oba doma Parlamenta Bosne i Hercegovine razmatraju i usvoje izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kojim će biti zagarantovana upotreba savremenih tehnoloških pomagala u procesu nadzora i evidentiranja postupka glasanja i prebrojavanja glasova, svođenjem mogućnosti subjektivnog utjecaja ljudskog faktora na cjelokupnu proceduru na namjanju moguću mjeru.

5. Nakon usvajanja gore navedenih izmjena koje će garantirati fer i poštene izbore može se pristupiti Izmjenama i dopunama Ustava Bosne i Hercegovine i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u skladu sa obavezujućim presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koje se tiču strukture, načina izbora i ovlaštenja Predsjedništva Bosne i Hercegovine i domova naroda. Potpisnici zaključaka smatraju kako te izmjene i dopune trebaju biti usvojene kao jedinstven set izmjena i dopuna normativnog okvira u Parlamentarnoj skupštini BiH, na istoj sjednici Predstavničkog doma i Doma naroda;

6. Potpisnici su saglasni da rješavanje pitanja državne imovine mora uvažavati elementarne činjenice: Bosna i Hercegovina je nezavisna, suverena i nedjeljiva država, punopravna članica Ujedinjenih nacija i država koja ima svoj vanjski i unutrašnji suverenitet, kao i pravni i historijski kontinuitet, te da su Odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće.

7. Ideju o preuranjenom zatvaranju Ureda Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini smatramo nedobronamjernim činom, imajući u vidu ozbiljne i sve učestalije i intenzivnije udare na suverenitet Bosne i Hercegovine i pravni poredak uspostavljen Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini. Uvjereni smo da bi eventualna provedba takve ideje u djelo pod trenutnim okolnostima predstavljala čin bespovratnog guranja Bosne i Hercegovine u neizvjesnost i moguće konflikte sa ozbiljnim, razornim posljedicama po cijelu regiju;

8. Potpisnici ovog dokumenta iskazuju opredijeljenost da će sagovornike i za rješavanje egzistencijalnih problema građana, zaustavljanja odlaska mladih, partnera opredjeljenih za prosperitet Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko Distrikta u cilju očuvanja mira i stabilnosti tražiti među građanima i političkim subjektima iz cijele Bosne i Hercegovine.

(TIP/ Fena/Foto: FTV)