Mural ratnog zločinca Ratka Mladića danas čuva policija

Na Međunarodni dan borbe protiv fašizma, 9. novembra, u centru Beograda stoji mural posvećen Ratku Mladiću, osuđeniku za ratni zločin i genocid pred Haškim tribunalom. Mural danas “čuva” policija.

Da je država Srbija sačuvala mural Mladiću u centru Beograda, ocjena je nevladine Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) nakon što im je policija zabranila da se 9. novembra okupe i prekreče mural, piše RSE.

Skup neće organizovati, ali neće ni odustati – poručili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Inicijative mladih za ljudska prava.

“Mi ćemo nastaviti da radimo da, ne samo taj mural, nego i sve druge forme glorifikacije ratnih zločina uklonimo iz javnog prostora. Ova zabrana je privremena”, rekao je Marko Milosavljević iz Inicijative.

Zbog odluke da im se zabrani skup, Inicijativa je 8. novembra pokrenula tužbu u Upravnom sudu u Beogradu protiv Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. Policijsku zabranu ocenjuju kao “protivzakonitu i neustavnu”.

Podsjećamo, jučer je nevladina organizacija Žene u crnom ocijenila da je zabranom skupa na kom je najavljeno uklanjanje murala sa likom Ratka Mladića u centru Beograda, vlast “pokazala da istrajava na odbrani jednog od najgorih zločinaca u istoriji srpskog naroda i Evrope”.

Žene u crnom su podsjetile da je za danas na Međunarodni dan borbe protiv fašizma, Inicijativa mladih za ljudska prava prijavila javni skup na uglu ulica Alekse Nenadovića i Njegoševe ali da je policija zabranila to i sva druga okupljanja tim povodom kako ne bi došlo do eventualnih sukoba.

“Opšte je poznato da policija ima snage da efikasno spriječi svako nasilje, ali samo ako joj se ne onemogućava da interveniše protiv onih koji koriste nasilje. Očigledno je da se ovdje radi upravo o tome: neonacističke grupe koje su najavile sprečavanje uklanjanja murala dijele obožavanje ratnih zločinaca sa aktuelnim vrhom vlasti”, stoji u saopštenju Žena u crnom.

(TIP/Izvor: federalna.ba)