Xavi i zvanično Barcin: Sada sam potpuno spreman!

Nekada sjajni vezni fudbaler, a danas trener Xavi Hernandez vratio se kući i zvanično preuzeo klupu Barcelone.

Nekada jedan od ključnih igrača velikih i brojnih uspjeha, sada čovjek kome je povjereno da stvari vrati na pravo mjesto. Xavi Hernandez danas je preuzeo dužnost u klubu i zvanično predstavljen, ako je njemu potrebno predstavljanje, kao trener Barcelone.

“Ovo je ostvarenje sna. Vratio sam se i čeka me velika odgovornost i naporan rad. U najboljem slučaju ovaj posao će mi donijeti ogroman pristisak. Cilj je da vratimo brod na pravi kurs, da uživamo i da pobjeđujemo. Barcelona je moj dom i želim da se suočim sa izazovom. U svakom smislu je ovo veoma delikatan momenat, kako ekonomski tako i u sportskom smislu, ali spreman sam“, rekao je Xavi.

“Izazovi me ne plaše, volim ih jer sam veoma takmičarski nastrojen. Iz te perspektive nisam mogao da dođem na bolje mjesto. Svi smo uradili svoj dio posla da bi do ovoga došlo, imat ću dovoljno vremena da radim, a imam tim koji može da ostvari velike stvari“, dodao je novi trener Katalonaca.

“Zvali su me već dva puta, tada sam mislio da je rano. Nisam bio spreman za trenerski posao kao sada, sada je vrijeme za najveći izazov moje karijere. Povratak u Barcelonu je bio san i za moju porodicu. Sada je vrijeme da uživamo u radu i utakmicama. Cilj je uvijek borba za titule. Danas je mojoj ženi rođendan, dala mi je veliki poklon, ovo će nam svima promijeniti živote“.

Govorio je novi trener Barce i o stilu igre koji će gajiti u ekipi Blaugrane.

“Ništa se ne mijenja, želim da imamo loptu, da se držimo glavne ideje, da vršimo pritisak, da budemo sretni dok igramo, ali moramo da vratimo igračima neke od tih stvari koje čine Barcin DNK. Imamo tim sačinjen od mnogo mladih igrača koji imaju svijetlu budućnost“.

“Želim da odem u svlačionicu i razgovaram sa igračima. Od njih ću zahtjevati maksimum. Ja sam samo jedan čovjek, svi moramo da radimo zajedno. Jasno je da nema mnogo vrmena da se sada nešto brusi i mijenja, kalendar je paklen, rezultati moraju da dođu odmah“.

“Prednost je kada dođeš da radiš u klubu koji poznaješ, kada možeš da procijeniš šta je u glavama igrača. Znam kakve ću uslove, zahtjeve i okolnosti imati pred sobom. Situacija je komplikovana i morat ćemo da se držimo zajdeno. Ono što želim da kažem igračima je da sam tu da im pomognem. To će biti moja prva poruka. Zahtjevat ću mnogo. Sve. Svakako će biti prednost što neke od njih, poput Ter Stegena, Piquea, Albe, Busquetsa i Roberta, poznajem. Znam gdje treba da ih pritisnem i znam sve njihove slabe tačke“, zaključio je Xavi.

(TIP/Izvor: Sport Klub)