Akademijom obilježen dan izgradnje pruge Brčko–Banovići

Svečanom akademijom u Banovićima je završeno obilježavanje 7. novembra, 75. godišnjice izgradnje Omladinske pruge Brčko – Banovići. U pozorišnoj sali Radničkog doma uprličen je dokumentarno-scenski kolaž pod nazivom „Prva pruga“, a prisutnim gostima se prigodnim referatom obratio načelnik Općine dr. Bego Gutić. Općinski načelnik je u svom obraćanju, između ostalog kazao, da se danas s pažnjom i poštovanjem prisjećamo 7 . novembra 1946. godine, jer je izgradnjom pruge Brčko – Banovići počeo preporod i razvoj Banovića i ovog kraja. Ona i nakon 75 godina ispunjava svoju namjenu i svrhu.

Prije Svečane akademije, prisutni su imali priliku pogledati izložbu arhivskih dokumenata i fotografija iz vremena gradnje pruge, koju je priredio Muzej istočne Bosne iz Tuzle. Također, brojne delegacije položile su cvijeće na spomen obilježja: Željeznička stanica na Oskovi, Muzej rudarstva (Žalosna majka), Park kod Direkcije RMU i Centralno spomen obilježje u gradu.

Organizatori obilježavanja 7. novembra bili su SABNOR TK i UABNOR Banovići, a pomogla im je JU „Centar za kulturu i informisanje“ Banovići. Sve aktivnosti organizirane su pod pokroviteljstvom općine Banovići.

(TIP)