Poslodavaci i sindikati – Ne dozvoliti enormno povećanje cijena struje

Rukovodstva Udruženja poslodavaca Federacije BiH (UPFBiH) i sedam granskih sindikata iz realnog sektora izrazili su zabrinutost “najavom enormnog povećanja cijena električne energije za privredu, koje će dovesti do smanjenja privrednih aktivnosti, gubitka radnih mjesta i ugrožavanja životnog standarda radnika i građana”.

Sa zajedničkog sastanka upućen je zahtjev Vladi FBiH da u skladu sa zakonskim ovlaštenjima reagira i ne dozvoli enormno povećanje električne energije i time spriječi otpuštanja radnika i kolaps privrede.

Na sastanku je donesen zajednički zaključak da je neophodno bitno smanjiti opterećenja cijene rada, donošenjem novog zakon o doprinosima FBiH, kojim bi stopa doprinosa na plaće iznosila maksimalno 30 posto,  čime bi se stvorili uslovi za dodatno povećanje minimalne plaće  koju su dogovorili poslodavci i sindikati kroz kolektivne ugovore.

– Rukovodstva UPFBiH i sedam sindikata iz realnog sektora, također su uputili zahtjev Vladi FBiH za hitno održavanje sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije BiH o temi minimalne plaće u FBiH. Naime, iz nepoznatih razloga predstavnici Vlade FBiH su već dva puta odgađali sjednicu ESVFBiH za teritoriju FBiH – navode iz UPFBiH.

Na sastanku je dogovoreno da će se nastaviti pregovori o potpisivanju kolektivnih ugovora između UPFBiH i granskih sindikata, koji do sad još nisu ispregovarani i potpisani, saopćeno je iz UPFBiH.

(TIP/Fena)