Premijer Hodžić u Italiji dogovorio jačanje saradnje TK sa Pokrajinom Trento

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić sastao se tokom proteklog vikenda u predsjedničkoj palati Pokrajine Trento (Italija) sa predsjednikom Skupštine te Pokrajine, Walterom Kaswalderom, (Walterom Kasvalderom). Inicijator ovog susreta je udruženje Trentini del mondo, koje okuplja Trentince diljem svijeta, imajući u vidu da je premijer Hodžić italijanskog porijekla, odnosno unuk Italijanke iz trentinskog  grada Aldena.

Premijer Hodžić je sa predsjednikom Kaswalderom razgovarao o uspostavljanju institucionalne saradnje Tuzlanskog kantona i Pokrajine Trento, imajući u vidu dugogodišnju saradnju Tuzlaka i Trentinaca, a koja će u narednom periodu biti ozvaničena potpisivanjem Memoranduma o suradnji u nekoliko oblasti. Sastanku su prisustvovali i zastupnici u Skupštini Pokrajine Trento, Denis Paoli (Denis Paoli) i Alex Marini, (Aleks Marini) savjetnica Premijera TK Fatima Mehmedović, predsjednik Udruženja Trentini del Mondo Armando Maistri (Armando Maistri), te predsjednik tuzlanskog udruženja Rino Zandonai, Tihomir Knežiček.

Premijer Hodžić upoznao je predsjednika Kaswaldera o aktuelnoj političkoj, ekonomskoj i društvenoj situaciji u TK, te o stanju u pogledu pandemije Covid 19. Prilikom ovog susreta dogovoreno je intenziviranje institucionalne saradnje Tuzlanskog kantona i italijanske  Pokrajine Trento, zasnovane na dosadašnjim aktivnostima tuzlanskog udruženja Rino Zandonai koje okuplja 300 građana.

Premijer Hodžić  naglasio  je ovom prilikom, da je Tuzlanski kanton privredni i industrijski bazen  BiH, te upoznao italijanske vlasti sa bilansom izvoza i drugim ekonomskim pokazateljima TK. Poručio je da će dosadašnju kulturnu saradnju sa Trentom nastojati unaprijediti i ojačati kroz ekonomsku saradnju.

Premijer Hodžić također se sastao i s načelnicom Aldena, grada iz kojeg potiče njegovo porijeklo, Alidom Cramerotti ( Alidom Krameroti) u zgradi općine Aldeno, s kojom je razgovarao također o uspostavljanju suradnje na institucionalnom nivou.

Pored navedenog premijer Hodžić je učestvovao kao govornik na konferenciji na temu Evropska radna mobilnost za vrijeme pandemije koja je održana   u italijanskom gradu Levico Terme, u organizaciji udruženja Trentini dell mondo, gdje je govorio o ekonomskim i zdravstvenim pokazateljima u BiH i TK.

U narednom periodu fokus saradnje između TK i pokrajine Trento bit  će na ekonomiji, kulturi i obrazovanju.

(TIP)