Brzo širenje virusa nastavlja se u TK

Brzo širenje virusa SARS-CoV-2 nastavlja se na području Tuzlanskog kantona pa je u posljednjih sedam dana registrovano 66 smrtnih ishoda dok je  trenutno ukupno 2147 oboljelih od COVID-19.

Ovi podaci kao i činjenica da je prvom dozom na području TK vakcinisano ukupno 28,31 % a drugom 25% građana usmjerili su tok današnjeg sastanka Koordinacionog tijela Vlade Tuzlanskog kantona za praćenje stanja i mjera koje su poduzete protiv pandemije COVID-19, ka razmišljanjima o otvaranju novih punktova za vakcinaciju.

Ovom su se prilikom čula i razmišljanja da je nekorektno stavljanje vakcinisanih građana u nepovoljan položaj zbog nevakcinisanih, te da odbijanje vakcinacije utiče na pooštravanje mjera zbog kojih posljedice snose i vakcinisani.

Prema riječima predstavnika Zavoda za javno zdravstvo TK trenutno je građanima na raspolaganju je 15.438 doza više vrsta vakcina ali da i pored toga nije moguće ispoštovati želje pojedinaca za vrstu vakcine. Također je istaknuto da je procenat pokrivenosti prvom i drugom dozom među općinama i gradovima TK drastično različit.

(TIP)