Top savjeti za fotkanje: Kako izgledati mršavije, sakriti trbuh i podbradak, imati savršeni ten

Preporuka je da objektiv bude u ravnini očiju, ali želite li da vam tijelo izgleda izduženije, a noge dulje, tada je bolje da je onaj tko vas fotografira u nižem položaju od vas, da se čučne…

Ovisno kako ste okrenuti prema objektivu, na fotografiji ćete izgledati mršavije, deblje, dugih ili kratkih nogu, predivnog ili prosječnog tena, lijepih ili manje privlačnih crta lica…

Također, nije svejedno gdje se fotografirate i u koje doba dana. Na primjer, lice će vam najljepše izgledati dok je sunce nisko, znači ranije prije podne ili predvečer. Sunčeva svjetlost tada će tako obasjavati vaše lice da će ono izgledati baršunasto i neće biti oštrih sjena kao u vrijeme fotografiranja kada je sunce visoko.

Ne možete li izbjeći jako sunce, uključite bljeskalicu na fotoaparatu jer tako nećete imati oštre sjene na licu koje ga izobličuju. Istu stvar napravite ako se nalazite u sjeni drveća, a dio sunčevih zraka ipak dolazi do lica. Držanje tijela i položaj lica, također, igraju veliku ulogu, piše 24sata.hr.

 • Želite li izgledati mršavije, okrenite tijelo malo na stranu, ne potpuno prema objektivu.
 • Držite se ravno, izbacite malo prsa i uvucite trbuh.
 • Smatrate li da imate veći trbuh i ne želite da se vidi, zauzmite takvu pozu da ga sakrijete iza nečega ili nekoga. Na primjer, ako vas je više na fotografiji, stanite malo iza onoga do sebe, okrenite se prema njemu i približite toliko da trbuh bude iza njega.
 • Malo podignite bradu jer inače možete izgledati kao da imate podbradak.
 • Prije fotkanja se malo jače našminkajte (ali ne pretjerujte). Posebnu pažnju obratite na oči i usta jer, ako ih malo naglasite šminkom, lice će na fotografiji izgledati izraženije.
 • Želite li neki dio tijela prikriti, odnosno postići da ne dolazi do izražaja, pazite da odjeća na tom dijelu nije svijetla ili sjajna.
 • Stručnjaci preporučuju da objektiv bude u ravnini očiju, ali želite li da vam tijelo izgleda izduženije, a noge dulje, tada je bolje da je onaj tko fotografira u nižem položaju od vas, da se čučne.
 • Pazite na boju kose. Imate li svjetliju kosu, bolje ćete izgledati ako je pozadina tamnija, i obrnuto.
 • Izraz lica izgledat će vam prirodnije ako podignete pogled prema objektivu neposredno prije okidanja. Npr. neka onaj tko fotografira kaže ‘sad’. Naime, mnogima se čini da se od dugog poziranja i gledanja u kameru nekako ‘ukisele’.
 • Sjedite li tijekom fotografiranja, okrenite tijelo prema kameri, a potom pomaknite noge u stranu.
 • Djecu, ali i odrasle, je najbolje slikati u spontanim situacijama, znači hvatati trenutke dok se igraju, spavaju, jedu, plivaju itd, jer tada najbolje izgledaju na fotkama. Ako djeca poziraju zajedno s vama, malo ih poškakljajte ili nešto slično kako bi im izraz lica bio prirodno nasmijan.

Pogledajte u videu koliko je poza važna za izgled na fotografiji:

(TIP/Foto:  Dreamstime)