Dodik: Ako Escobar misli da prijeti sankcijama, džaba je dolazio

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da bi zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabriel Escobar morao da zna da BiH može da ima budućnost samo na osnovu Ustava BiH, na koji su pristali svi 1995. godine potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i ako se njeni narodi i entiteti budu borili za nju, a ne Amerikanci, Rusi, Evropljani ili visoki predstavnici.

“Ako se međunarodni faktor zaista zalaže da BiH opstane, onda je i pred njima i pred nama prilično jasan izbor, a to je Ustav BiH koji niko ne spori i koji je nedvosmislen”, rekao je Dodik uoči Esckobarovog dolaska u BiH.

Dodik je rekao da želi Escobaru da poruči da je “džaba dolazio” ako misli da je kriza u kojoj se nalazi BiH izazvana da bi on sačuvao moć i bogatstvo.

“Ako ne promijeni optiku i sagleda činjenice koje su očigledne, onda će i sam doprinijeti atrofiji zemlje koju su i Amerikanci preko visokih predstavnika i Ustavnog suda BiH modelirali svih prethodnih godina po željama Bošnjaka”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, u BiH više ne prolazi sila međunarodnog faktora, jer se “na batine na ovom prostoru oguglalo i zato ni sila ni prijetnje ne mogu da poluče rezultat”.

Dodik je ocijenio da je “priča o korupciji, ruskom uticaju, navodnom bogatstvu političara u BiH, što je omiljena poštapalica zapadnjaka, deplasirana i stereotip koji Amerikanci održavaju kako bi sačuvali svoje projekcije u BiH”.

On smatra da pričom o korupciji i bogatstvu političara, Escobar pokušava da demorališe građane Republke Srpske, nudeći im, kako je istakao, “aspirin za karcinom koji je metastazirao”.

Dodik je upitao “zar Escobar misli da građani Republike Srpske ne vide šta se dešava posljednjih 26 godina, u kojima su im otimali nadležnosti, šume, zemljište, obilježja, pa i Dan Republike i zar toliko potcjenjuje ljude u Republici Srpskoj, smatrajući ih toliko kratkovidim i nesposobnim da vide šta se godinama unazad radi od Republike Srpske”.

“Što se tiče moći Milorada Dodika ona proističe iz podrške više od 380.000 glasova birača koje sam dobio na izborima, a imovina koju posjedujem je sticana napornim i zakonitim radom duže od 40 godina, i nikada nije osporena ni pred jednim sudom ni u BiH ni van nje”, dodao je on.

Još je rekao da bi sačuvao svoju imovinu i da bi svi ljudi u Republici Srpskoj sačuvali svoju imovinu, potreban je mir, stabilnost i pravna država, za koju se on (Dodik) bori.

(TIP/Srna/Foto: Reuters)