Schmidt: Crvena linija bi bila povlačenje RS iz Oružanih snaga BiH

Ako multietnička Bosna i Hercegovina bude gurnuta ka dezintegraciji, neizbježno je da će to imati utjecaja na druge neriješene sukobe na zapadnom Balkanu, kao što je onaj između Srbije i Kosova, izjavio je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt za Reuters.

Nemiri u ovom regionu će na isti ili sličan način uticati i na pitanje teškog odnosa Srbije i Kosova”, rekao je Schmidt.

Srbija bi trebala imati interes u tome da Bosna i Hercegovina ostane čitava“, rekao je on, te dodao da bi nestabilnost u BiH mogla veoma negativno uticati na put Srbije u ka članstvu EU.

Visoki predstavnik je ocijenio da sada ne postoji neposredna opasnost od toga da se BiH raspadne.

Ali ako se degradacija Dejtonskog sporazuma nastavi… postoji rizik da će se zemlja raspasti“, dodao je on.

Schmidt je rekao da se i dalje nada da će međunarodni pritisak pokrenuti razvoj događaja u “razumni smjer”.

Rekao je da bi “crvena linija” bila povlačenje entiteta Republike Srpske iz Oružanih snaga BiH i stvaranje vlastite odvojene vojske unutar Bosne, što je najavljivao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Ako se to pokaže kao istina, onda ćemo mi u međunarodnoj zajednici morati vrlo, vrlo, vrlo ozbiljno razmisliti o tome kako možemo ići naprijed“, rekao je Schmidt.

Međutim, dodao je da bi korištenje njegovih širokih ovlasti za smjenu zvaničnika i nametanje zakona bila posljedna opcija.

(TIP/Reuters/Foto: N1)