Video: Nabujala Miljacka prijeti da se izlije iz korita, ugroženi mostovi, a prognoza vremena ne obećava…

Zbog obilnih kišnih padavina koje su pogodile područje Kantona Sarajevo došlo je do porasta vodostaja rijeka Bosne, Miljacke, Željeznice, Zujevine, Dobrinje, Tilave, Ljubine, te njihovih manjih pritoka (potoka).

Pojavili su se i bujični, oborinski i podzemni potoci uslijed čega je na području Kantona Sarajevo došlo do poplava u općinama Ilidža, Novi Grad i Trnovo.

Nabujala Miljacka prijeti izlijevanju iz korita duž cijelog svog toka, zbog čega su ugroženi i pojedini mostovi, a prema prognozi meteorologa padavine će potrajati do nedjelje.

Uslijed obilnih padavina došlo je do porasta nivoa akumulacije na brani Bentbaša u Općini Stari Grad te je angažirana nadležna općinska služba koja je regulirala protok vode na brani.

Najugroženije je naselje Otes gdje organizirane snage zaštite i spašavanja Kantona Sarajevo i Općine Ilidža vrše evakuaciju ljudi s vatrogasnim kamionima u sigurne objekte.

U Općini Novi Grad izlila se rijeka Bosna u ul. Dobroševićka, poplavljen je podvožnjak u Buća Potoku, popljavljene su i raskrsnice na X transverzali gdje je zarobljeno nekoliko vozila.

(TIP/Fena)