FHMZ: Pratite vremenske prognoze i upozorenja nadležnih institucija

U posljednje vrijeme učestala je pojava objava zvaničnih vremenskih prognoza i izdavanja zvaničnih upozorenja na opasne meteorološke i hidrološke pojave od pojedinaca, kao i njihovih nestručnih analiza – upozoreno je danas iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Kako je istaknuto izdavanje upozorenja od pojedinaca je veoma opasno i štetno i za posljedicu mogu imati štete na materijalnim dobrima i gubitak ljudskih života.

– Nerijetko, ishitrena upozorenja na opasne meteorološke i hidrološke pojave izazivaju paniku, pogotovo među stanovništvom ranjivim na te pojave. Napominjemo da zvanična upozorenja na opasne meteorološke i hidrološke pojave mogu izdavati isključivo nadležne institucije, nikako pojedinci – navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Federalni hidrometeorološki zavod radi i nastavit će raditi u skladu sa standardima i preporukama Svjetske meteorološke organizacije (WMO), Evropskog sistema za upozoravanje na opasne meteorološke pojave (METEOLARM) i Evropskog centra za poplave (EFAS).

– Kako bi spriječili eventualne neželjene posljedice, molimo naše građane i medije da koriste zvanične vremenske prognoze i upozorenja na opasne meteorološke i hidrološke pojave nadležnih institucija, nikako pojedinaca. Takođe, molimo medije da u istom tekstu ne obavljuju zajedno zvanične vremenske prognoze i upozorenja nadležnih institucija i prognoze pojedinaca, jer veoma često dovode do zabune i građani ne mogu razlikovati ko je izvor informacije, nadležna institucija ili pojedinac – ističu iz Federalnog hidrometeorloškog zavoda BiH.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda kažu da u potpunosti podržavaju rad mladih amatera i mladih koji žele u svojoj budućnosti biti meteorolozi, klimatolozi ili hidrolozi, „ali im treba dati ulogu koja im pripada“.

– Praćenjem informacija nadležnih institucija štitite sebe i svoju imovinu – poručuju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

(TIP/Fena)