Diplomat pronađen mrtav u blizini ruske ambasade u Berlinu

Ruski diplomat pronađen je mrtav 19. oktobra u blizini zgrade ruske ambasade u Berlinu, objavio je njemački “Spiegel”.

U tekstu se navodi kako je berlinska policija pronašla tijelo na trotoaru ispred ruske ambasade u Berlinu 19. oktobra, u 07.20 sati.

Diplomat (35), za kojeg se misli da je pao s gornjeg sprata zgrade ambasade u ulici Behren u Berlinu, akreditovan kao drugi sekretar u ambasadi od 2019. godine.

Navodi se da su njemačke sigurnosne vlasti tu osobu procijenile kao uposlenika ruske obavještajne službe FSB, a navodi se da je diplomat također rodbinski vezan s osobom iz viših organa FSB-a.

S obzirom na to da ruska ambasada nije dopustila da se izvrši obdukcija tijela diplomata, njemačko tužilaštvo ne može provesti istragu o smrti jer je preminuli imao diplomatski status.

Navodi se da je tijelo diplomata odvezeno u Rusiju, a ruska ambasada je incident okarakterisala kao “tragičnu nesreću”, te je poručeno da ne žele komentarisati iz “etičkih razloga”.

Glasnogovornik njemačkog Ministarstva vanjskih poslova Christofer Burger izjavio je da Ministarstvo upoznato s problemom te da ne može dati detalje o incidentu zbog privatnosti te osobe.

(TIP/Izvor: Anadolija/Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch)