Učenici u Gornjoj Tuzli obilježili Svjetski dan klimatskih promjena

Svjetski dan klimatskih promjena obilježili su učenici Osnovne škole „Gornja Tuzla“, sadnjom četinara i eko-voćnjaka na parceli „Mukata“, koja će u dogledno vrijeme postati školsko izletište. Njihove aktivnosti podržala je Vlada Tuzlanskog kantona, Turistička zajednica Grada Tuzla, Šume Tuzlanskog kantona i Ekološki savez „Eko-zeleni“ TK.

„Mi ćemo podići jednu malu fabriku za proizvodnju čistog zraka. Ovdje je danas svečanost u gradu Tuzla. Zasadit ćemo preko 100 sadnica četinara i podići ćemo jedan mali školski voćnjak za nastavu prirode i društva, da kod djece razvijemo stilove života i da uče o voćarstvu i tako razvijaju svoje zdravlje. Formirali smo malu ekološku brigadu i na taj način učenici će da njeguju ovu malu šumicu koju su zasadili“, istakao je Muhamed Omerović, predsjednik Ekološkog saveza “Eko-zeleni” TK za RTV TK.

„Držanjem svijesti o klimatskim promjenama i zaštite okoliša je nešto na čemu radi cijeli svijet. Drago mi je što su se i učenici uključili u taj projekat. Što se tiče Ministartsva obrazovanja i nauke ponosni smo što smo dio ovog projekta i pozivamo sve ostale škole da se uključe u ove aktivnosti“, rekao je Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke TK.

„Ovo je od velikog značaja učenicima pogotovo u ovom periodu u kome se nalazimo danas. Djecu izvodimo u prirodu i imat će priliku da zasade voće koje smo dobili i da gledaju kako raste i da budu učesnici tog projekta koji će biti realizovan u narednom periodu“, istakla je Azra Feukić, direktorica  JU OŠ „Gornja Tuzla“.

Eko-akcijama doprinosimo ublažavanju klimatskih promjena, poručeno je danas iz Gornje Tuzle.

(TIP)