Pivo opasnije nego što se mislilo

Veće količine piva mogu ozbiljno da naruše zdravlje, ali ni manje unošenje ne utiče pozitivno na mozak čovjeka, rezultati su novog istraživanja.

Naučno istraživanje završeno ove godine pokazuje da konzumiranje piva može biti uzrok brojnih zdravstvenih problema, navodi portal “Eat this”.

Brojni zdravstveni problemi odnose se na ljude koji pivo piju često i u velikim količinama, dok umjereno unošenje izaziva manje neželjenih simptoma. Ali, ipak ih ima.

Ovogodišnje istraživanje proučavalo je slike mozga 25.000 pojedinaca koji su konzumirali različite količine alkohola. Naučnici su zaključili da ne postoji ni najmanja količina koja je bezbjedna za mozak.

Čak i umjereno unošenje alkohola, što obično znači jedno piće dnevno za žene i dva za muškarce, može uzrokovati značajnu štetu na mozgu. Riječ je o nečemu što ranija istraživanja nisu otkrila.

Pretjerano ispijanje piva, u prosjeku nekoliko puta dnevno, može da ugrozi gušteraču.

Nova studija na grupi od 5.128 muškaraca i žena između 35 i 56 godina koji su unosili mnogo piva, pokazuje da je rizik za razvijanje preddijabetesa za muškarce veći nego kod žena.

Alkohol je sam po sebi kancerogen, pokazala su istraživanja, a studija iz 2015. godine zaključila je da ljudi koji piju mnogo piva imaju veći rizik od razvijanja raka jetre ili dojke.

Dosadašnje studije sugerišu da i dva alkoholna pića dnevno povećavaju rizik od prerane smrti za 20 odsto.

Naučnici su do sada smatrali da umjereno ispijanje piva može donijeti velike koristi po zdravlje, te da pomaže u sprečavanju kardiovaskularnih i šećerne bolesti kod muškaraca.

(TIP/Srna/Foto: Ilustracija)