– To znači da je objekat u funcionalnom stanju i spreman za korištenje – kaže Džidić.

Da bi ova institucija profunkcionirala, potrebno je da se ispune zakonski preduvjeti te da se zaposli potreban kadar.

– Radimo ubrzanim tempom na donošenju zakona o formiranju Javne ustanove Centar za autizam TK i to je u završnoj fazi. Vrlo brzo bismo trebali imati nacrt na Vladi, Skupštini i u javnoj raspravi. Nakon donošenja zakona slijedi nam izvršni dio, a to je postavljanje vršioca dužnosti direktora i okupljanje stručnog kadra, a onda prijem korisnika – kaže Džidić.

Ministar smatra da bi zakon o osnivanju Centra za autizma trebao da uđe u proceduru u naredni mjesec, a predviđa i da će pitanje zaposlenika biti riješeno u prvim mjesecima naredne godine.

Osnivač Centra za autizam, koji je smješten u tuzlanskom naselju Bukinje, bit će Tuzlanski kanton i štićenici s područja ovog kantona imali bi besplatne usluge, dok bi smještanje štićenika iz drugih kantona i RS-a zahtijevalo određene dogovore. Osnivanje Centra iniciralo je Udruženje roditelja djece i osoba sa autizmom (URDOSA), koje se za ovu ustanovu bori već 20 godina.

Prema podacima URDOSA-e najmanje 100 osoba samo s područja TK trebat će usluge Centra za autizam. Ova ustanova će imati i internatski smještaj, a usluge će moći koristiti i odrasle osobe za koje se niko od članova porodice više ne može brinuti.

(TIP/Izvor: faktor.ba/Autor: J.B.)