Okupila se rukometna reprezentacija BiH: Protiv Mađara bez Perića i Pavlovića

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se na Ilidži kako bi obavila kratke pripreme uoči prijateljskog dvoboja sa Mađarskom, 4. i 5. novembra u Budimpešti, javlja Anadolu Agency (AA).

Selektor bh. tima Ivica Obrvan istakao je da je EHF sedmicu želio iskoristiti kako bi okupio neke od mlađih igrača te na taj način vidio njihove mogućnosti i koliko na njih može računati u budućnosti, ali i za Evropsko prvenstvo, na kojem će BiH nastupiti po drugi put u istoriji u januaru naredne godine.

“Dogodila su se dva otkaza Dragana Pavlovića i u posljednji trenutak Josipa Perića, tako da će biti 19 igrača. Bez obzira što igramo sa vrlo jakom reprezentacijom Mađarske i to na otvaranju dvorane u Budimpešti, nadam se da ćemo se dobro pripremiti i dobro suprotstaviti. Prije svega nam je cilj bez nekog rezultatskog imperativa da vidimo stanje među tim mladim igračima, uz pomoć nekolicine koji su već godinama u reprezentaciji, i koliko na njih u budućnosti možemo računati“, kazao je Obrvan.

Selektor BiH dodaje da na ovim prostorima rukometnog talenta uvijek ima, što dokazuje i plasman svih šest bivših jugoslovenskih republika na predstojeće Evropsko prvenstvo, koje će se održati u Mađarskoj i Slovačkoj.

“Međutim, treba uvijek puno boljih uvjeta za razvoj, pogotovo u klubovima, to se odmah reflektuje i na reprezentaciju. Talenata ima, treba s njima raditi i razvijati ih, prije svega kroz klubove da li domaće ili strane u koje odlaze ti momci. Važno je da izaberu pravu sredinu u kojoj će se razvijati. Ono što mene ne veseli kao selektora je da sam želio provjeriti još tri-četiri mlada igrača, koji su uzeli vremena da vide da li žele igrati za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. To me malo iznenađuje s obzirom da je nekad bilo kada te selektor zove u reprezentaciju ne spavaš dva dana, tako da po tome vidim da bi se neke stvari trebale promijeniti. Velika baza mladih talentiranih igrača u svakom slučaju ne postoji, prije svega zbog slabe materijalne situacije u samoj državi ili u cijelom regionu. Ono što ima, mislim da ima dovoljno, treba pravilo usmjeriti da bi reprezentacija BiH u budućnosti, a pogotovo nakon Evropskog prvenstva u Slovačkoj i Mađarskoj, imala dovoljno potencijala da nastavi sudjelovati kroz kvalifikacije na svjetskim i evropskim prvenstvima što češće“, zaključio je Obrvan.

S obzirom na otkaze dvojice igrača Obrvan će u dvomeču s Mađarima računati na sljedeće igrače: golmani: Benjamin Burić (Flensburg, Njemačka), Nebojša Bojić (Celje PL, Slovenija), Admir Ahmetašević (Wisla Plock, Poljska), Harun Hodžić (Chambery, Francuska); krila: Alen Ovčina (Sloboda Tuzla), Adi Mehmedčehajić (Gračanica), Ibrahim Haseljić (Gorenje, Slovenija), Luka Perić (Borac Banja Luka); bekovi: Mirko Herceg (Csurgoi, Mađarska), Edin Klis (PPD Zagreb, Hrvatska), Marin Vegar (Dobrogea Sud, Rumunija), Dino Hamidović (Gyongyos, Mađarska), Milan Vukšić (Izviđač), Damir Kadrić (Gračanica), Dejan Malinović (Balatonfuredi, Mađarska), Berin Keso (Izviđač); pivoti: Vladimir Vranješ (Meshkov Brest, Bjelorusija), Senjamin Burić (Skjern, Danska) i Adin Faljić (PPD Zagreb, Hrvatska).

(TIP/Izvor: Anadolija)