Zoran Zaev podnio ostavku na mjesto premijera Sjeverne Makedonije

Zoran Zaev podnio je ostavku na mjesto predsjednika partije SDSM i premijera Sjeverne Makedonije, nakon neuspjeha njegove stranke na lokalnim izborima. Kandidat SDSM-a Petre Šilegov, koji je inače aktuelni gradonačelnik, izgubio je Skoplje – Danela Arsovska, koju podržava opoziciona VMRO DPMNE, proglasila je pobjedu u glavnom gradu Sjeverne Makedonije.

Zaev je podnio ostavku nakon danas održanog drugog kruga lokalnih izbora na kojima njegova stranka gubi. Zaev je, obraćajući se na konferenciji za novinare, čestitao političkom protivniku, opozicionoj VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog, pobjedu.

Naveo je da preuzima odgovornost na sebe za poraz na lokalnim izborima. „Podnosim ostavku na funkciju premijera i predsjednika SDSM-a“, naveo je i dodao da ostaje pri stavu da ne treba da se organizuju prijevremeni parlamentarni izbori. Čestitao je „svim građanima koji su se borili za integrisanu Sjevernu Makedoniju“. Čestitao je svim izabranim gradonačelnicima i odbornicima večeras, poručivši im da časno i odgovorno služe građanima. Zatim je podsjetio šta je režim koji je vodio uradio u Sjevernoj Makedoniji prethodnih godina i što se tiče ekonomije i što se tiče evroatlantskih integracija.

Nešto kasnije je vijest objavio i na svom Twitter nalogu navodeći: „Zajedno sa građanima donijeli smo slobodu i demokratiju, a kada postoji demokratija, postoji i odgovornost“.

Kandidat Zaeva izgubio je i Skoplje, javljaju mediji.

“Dobila sam ovu tešku bitku u kojoj mi je osim dosadašnjeg gradonačelnika, protivnik bio i premijer u odlasku Zoran Zaev”, rekla je u nedjelju uvečer, 31. oktobra nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Skoplja Danela Arsovska koju podržava opoziciona VMRO DPMNE. Prema prebrojanih 87 posto listića, Arsovska je dobila 55,5, a aktuelni gradonačelnik Petre Šilegov iz SDSM-a ima 41 posto glasova, objavila je Državna izborna komisija, prenosi RSE.

Drugi krug lokalnih izbora održan je u 44 jedinice lokalne samouprave, a pravo glasa imalo je više od milion i 350 hiljada građana na 2.481 biračkom mestu.

Kao što je saopštio DIK, drugi krug izbora posmatralo je oko 870 domaćih i 328 međunarodnih posmatrača, najviše iz Misije OEBS/ODIHR – 218 ljudi.

(TIP/Izvor: N1/Foto:  Printscreen/Tanjug)