Veliko poskupljenje polovnih automobila u BiH

Cijena polovnih automobila u Bosni i Hercegovini dostigle su vrlo visok nivo. Potražnja za automobilima s jedne i nestašica auto-dijelova sa druge strane rezultiralo je drastičnim poskupljenjem polovnih vozila u BiH.

Zbog globalnog poramećaja u lancu snabdjevanja polovnim automobilima, isporuke novih vozila kasne, a neki od svjetskih proizvođača obustavili su proizvodnju, što za posljedicu ima više cijene polovnih automobila. Od početka godine cijena je skočila za čak 30%.

“Na konkretnom primjeru vozilo, ako je u nabavi bilo 20.000 maraka, sada već ide na 26.000 maraka, i u prodaji onda logično ide više, značajno je poraslo, i u krajnjom prodaji opet ide 30% skuplje”, kaže za BHRT Adnan Kovačević, uvoznik i trgovac automobilima.

Globalni problem odrazio se i na domaće tržište. Osim cijene, kupci i trgovci suočavaju se i sa problemom isporuke vozila.

“Vi sad da naručite neki nov automobil u ovom momentu, niko vam ne garantuje da će biti isporučen u narednih šest mjeseci. Mi sada već komuniciramo rokove između 6 i 9 mjeseci od momenta narudžbe do krajnjeg roka isporuke za klijena. To važi za sve brendove, jednostavno poremećaj se desio na svjetskom nivou”, ističe Haris Muratović iz Udruge zastupnika i trgovaca automobilima pri Gospodarskoj komori FBiH

Kao glavni razlog tog poremećaja i drastično visokih cijena autmobila, poznavaoci prilika navode nedostatak elektronskih komponenti, prije svega određenih čipova, koji negativno utječe na dostupnost vozila i na njihove cijene.

“Najviše zavise od obnove poluvodiča i drugih elektronskih komponenti, kojih najviše nedostaje, onog momenta kada proizvođači omoguće dovljnu količinu tih komponenti, i kada se proizvodnja novih vozila vrati na raniji nivou, onda će cijena polovnim vozilima padati, neće biti tako atraktivna, i tržište će se stabilizirati”, rekao je Igor Gavran, analitičar.

Bosna i Hercegovina ovisna je od europskih proizvođača automobila i autodijelova, tako da mora pratiti i prilagođavati se europskom i svjetskom tržištu.

(TIP)