Gubici u firmama sve veći, a plate i broj uposlenih rastu

Polovina od preko 300 državnih preduzeća u BiH, koja su dostavila podatke o poslovanju u 2020. godini, ima finansijski deficit. 50 najvećih državnih gubitaša u prošloj godini ostvarilo je zbirni gubitak od oko 430 miliona maraka.

Najveći neto gubitak u prošloj godini imao je Rudnik uglja „Kreka“ 30,6 miliona maraka. Slijedi ga sarajevski „Gras“ sa 22,6 miliona maraka. Skoro 20 miliona maraka iznosio je gubitak Elektroprivrede BiH. „Željeznice FBiH“ dugovale su 17,3 miliona maraka.

Više od 15 miliona maraka duguje JP Željeznice RS. Neto gubitak od 14,6 miliona maraka ostvario je i Rudnik mrkog uglja „Breza“. Među najvećim gubitašima su i Elektro-Bijeljina sa 12,68 miliona maraka i „Hidroelektrane na Drini“ sa skoro 12 miliona maraka.

Od 50 najvećih gubitaša, čak 33 preduzeća nastavilo je da povećava troškove plata zaposlenima, iako su im gubici u prosjeku veći za 55%. Na to je potrošeno 29,5 miliona KM više nego 2019. godine.

U Republici Srpskoj primjer su Pošte Srpske, koje su povećale broj zaposlenih za 66, troškove na plate za 2,9 miliona, a gubitak na 2,5 miliona maraka.

Iz Transparensi internešnela BIH pojašnjavaju da su uprkos pandemiji virusa korona, ali i pozivima na štednju, rukovodstva gubitaša nastavila sa praksom bespotrebnog povećavanja troškova. Razloga za to, ističu, ima više.

„Zapravo je sve usmjereno na to da se, sa jedne strane kroz javna preduzeća obezbijede zaposlenja stranačkim kadrovima, posebno je to vidljivo u izbornim godinama, a prošla godina je bila izborna. I sa druge strane da se kroz javne nabavke, sklapanje štetnih ugovora ostvaruje profit nekim privatnim firmama koje su u vlasništvu ljudi koji su, opet, u političkim strankama“, kaže Ivana Korajlić iz TI BiH.

(TIP/Nap)